I ovog tjedna donosimo odgovore nadležnih na pitanja koja vas zanimaju. Ujedno se ispričavamo svima onima koji su pitanja postavili, a odgovore još nisu dobili. Kao i do sada, bit ćemo uporni i nastojati dobiti odgovore na sve.

Odgovori pročelnice Marije Pelivan:

- Prije nekog vremena izvodilo se krpanje asfalta u ulici Hrvatskih Knezova i Ivana Mertza u Gomilici. Prije dvije godine radnici istog poduzeća su izrezali asfalt zbog sanacije u ulici Frana Krste Frankopana, ali do danas ništa nije napravljeno pa bih vas molio informaciju o tome.

 Saniranje asfalta u Ulici Frana Krste Frankopana izvršiti će se idućeg tjedna.

- Novopostavljena ugostiteljska kućica na plaži Bile vizualno pripada planinsko-kupreškom kraju, a ne Kaštelima i Dalmaciji. Molim vas da mi odgovorite tko je dao dozvolu da se takav objekt postavi na jednoj od najljepših kaštelanskih plaža i zar je moguće da u 21. stoljeću u Kaštelima nemamo nekakav pravilnik o tome kako ti plažni objekti mogu izgledati? Nemaju ni vodu ni struju ni wc, zadovoljavaju li time higijenske uvjete?

Dozvolu za postavljanje montažnog objekta (ugostiteljske kućice) je izdao Grad, odnosno vijeće za dodjelu koncesijskih odobrenja. Prema Pravilniku o jednostavnim građevinama montažni objekti mogu se postavljati  na javno prometnu površinu do 15 m2, što uključuje  i pomorsko dobro. Preko Ureda državne uprave koncesionar će zatražiti minimalno tehničke uvjete.
Grad ima namjeru planom rasporeda kioska odrediti izgled montažnog objekta. Uredbom o dodjeli koncesijskih odobrenja nije reguliran izgled montažnog objekta.

- Zanima me situacija na području Gomilice,  predio između pruge i brze ceste,  ulica Podstinice .. Naime na spomenutom području nalazi se sedam stambenih zgrada te  privatne kuće koje u konačnici imaju cca 300-400 ljudi, ali samo jedan izlaz i to na magistralu jer sa donje strane do pruge mi smo odsječeni od naselja. Iako je cesta koja bi se mogla spojiti  tik ispred nasih zgrada, ipak je nama nedostupna  za korištenje osobnim automobilom. Zanima me hoće li se u skoroj bližoj budućnosti nešto poduzeti po tom pitanju?

Predio između brze ceste i pruge-radovi će se izvoditi kada se navedena investicija uvrsti u Program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture koji donosi Gradsko vijeće.

Odgovor pročelnice Sandre Zokić:

U predizbornim programima mnogi kandidati ne samo u Kaštelima  nego i drugim gradovima obećavali su besplatne knjige za osnovnu školu. Bez obzira na njih jesu li Kaštela za ovu školsku godinu planirala nabavu knjiga ili možda financijsku pomoć makar za prvaše kako je to bilo u godinama prije?

Svake godine pomažemo roditelje prvaša u iznosu od 400 kuna po djetetu te će Grad i ove godine postupiti jednako kao i u godinama ranije.

Odgovor voditeljice odsjeka za gospodarstvo, Tonke Barić:

- Na 29. sjednici Gradskog vijeća, voditeljica odsjeka za gospodarstvo najavila je izdavanje novih 12 autotaksi dozvola ovim riječima i to citiram: "Izdavanje većeg broja taksi dozvola bila bi poticajna mjera za otvaranje novih obrta i zapošljavanje nezaposlenih osoba kojima bi omogućili korištenje poticajnih sredstava za samozapošljavanje."
U javnom pozivu koji je izašao 22.05.2017 jedini uvjeti kojima se regulira nezaposlenost su:
- Uvjerenje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje o nezaposlenosti i
- izjava ovjerena kod javnog bilježnika kojom se potvrđuje pod materijalnom i kaznenom odgovornošću da nije u radnom odnosu kod drugog poslodavca i da je autotaksi osnovna djelatnost i izvor prihoda.

Ja ovo ne vidim kao poticajnu mjeru za zapošljavanje nezaposlenih osoba jer ovakav sistem omogućava i onima koji trenutno rade i imaju već otvorene obrte i firme da se odjave, daju otkaz, zatvore trenutne djelatnosti koje obavljaju, te da se prijave na ovaj javni poziv.
Pitanje je na koji način će regulirati da ovo stvarno bude poticajna mjera za zapošljavanje nezaposlenih osoba i da li će stvarno nezaposlene osobe (koje su nezaposlene mjesecima pa možda i godinama) imati kakvu prednost pred onim kandidatima kojima je nezaposlenost počela neposredno prije ili čak u tijeku natječaja?

U Javnom pozivu za podnošenje zahtjeva za dodjelu dozvola za obavljanje autotaksi prijevoza na području Grada Kaštela koji je objavljen 22. svibnja 2017.god. propisani su dokumenti koje podnositelj zahtjeva mora priložiti. Jedan od dokumenata je i potvrda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje o nezaposlenosti. Temeljem Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti (NN 16/17 na snazi od 2.03. 2017.) u članku 10. stoji da se nezaposlenom osobom smatra osoba (točka 5.) koja nema registriran obrt, slobodno zanimanje ili djelatnost poljoprivrede i šumarstva.
Za dobivanje licencije za unutarnji prijevoz koju izdaje ured državne uprave u županiji, osoba mora biti upisana u sudski odnosno obrtni registar. S obzirom na navedeno osoba koja se prijavljuje na javni poziv nije u evidenciji HZZZ.

Da bi dokazali nezaposlenost tražili smo elektronički zapis o radnopravnom statusu od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.
Dužinu nezaposlenosti nismo bodovali, ali za korištenje mjera za zapošljavanje HZZZ propisuje uvjete, a tu je uvjet dužina prijave HZZZ.
Ako bude podnesen veći broj zahtjeva od broja dozvola koje se izdaju prednost utvrđuje Povjerenstvo za izbor autotaksi prijevoznika.

Pitanja i nadalje možete postavljati putem maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili Kontakt forme…


KOMENTARI: