hren
 

ZBOG RADOVA NA PRISTUPNOJ CESTI DJECA SVAKODNEVNO U OPASNOSTI
Hrvatske ceste prošlog su tjedna, nakon što je početkom svibnja djelomično puštena u promet poddionica novoizgrađene brze ceste od Kaštel Starog do Kaštel Gomilice, a kratko potom u funkciju puštena i sva četiri kolnička traka, ovu cestu i službeno otvorile.

Dan je to koji su Kaštelani, ali ništa manje ni naši susjedni iz okolnih gradova, godinama iščekivali, nažalost dijelu građana ostavio je gorak okus u ustima zbog niza propusta i rješenja koji su dio grada, umjesto da ga spoje, razdvojila. Riječ je, naravno, o pristupnim cestama koje, poput nadvožnjaka u Kaštel Kambelovcu, još uvijek nisu dovršene, premda su puštene u promet, te predstavljaju opasnost, kako za vozače, tako i za pješake.

Iz Hrvatskih cesta, doduše, na vrijeme su najavili (bolje reći ogradili se) kako pristupne ceste neće biti gotove kada i sama brza cesta, no otvoriti neslužbeno, a posebno službeno, cestu kojoj  nadvožnjaci i pothodnici nisu dovršeni, te se vozači i pješači svakodnevno moraju provlačiti ispod kašike bagera koji uređuje nogostupe i zaobilaziti kamione i radnike, graniči sa zdravim razumom. U najmanju ruku!

A upravo takav slučaj je i sa pristupnom cestom u Kaštel Starom, na kojoj radovi još uvijek traju, prometna signalizacija tek se postavlja, pa čitavo ovo vrijeme vozači „gataju“ kojim putem (s)krenuti, vješto izbjegavajući sudare s vozilima iz suprotnog smjera.  Nogostupi još nisu uređeni, što nije ni čudo s obzirom da su na pojedinim mjestima i po nekoliko puta rušeni, pa ponovno cementirani, jer nisu propisno napravljeni. No, najgore od svega je što njom svakodnevno, na putu do škole, prelazi velik broj djece, stoga roditelji opravdano strahuju za njihovu sigurnost.

Naime, školarci koji žive u obližnjim naseljima, kako bi prešli ovu iznimno prometnu cestu, odnosno došli do jedinog iscrtanog pješačkog prijelaza, moraju pješačiti pedesetak metara prema magistrali da bi prešli preko, a onda se po još nedovršenom nogostupu opet „spuštati“ prema Maslinarskoj ulici, koja vodi prema školi. Kome je ovakvo prometno rješenje uopće palo na pamet, kada se zna da je škola u blizini, na što je do početka radova stajao i znak upozorenja, teško je uopće shvatiti.

Djeca, naravno, cestu prelaze gdje i do sada, s obzirom da im je jednostavnije, pa je samo pitanje vremena kada će se dogoditi nesreća, jer zbog velike brzine kojom se vozi nadvožnjakom, posebno u smjeru juga, svakodnevno nose glave u svojim torbama. Problem pri prelasku ove ceste imaju i odrasli, jer vozači previše ne obraćaju pozornost na pješake, a kamo li mališani koji pretrčavaju cestu. Sreća što se školska godina bliži kraju, nadamo se samo kako se prije neće desiti tragedija jer će onda biti prekasno.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij