Prezentirana je i nova turistička ponuda - putovima kulinarske baštine

Predstavljeni su novi dobitnici međunarodno priznate oznake Kulinarska baština Splitsko-dalmatinske županije (dio Culinary Heritage Europe): Hotel Cornaro (Split), Mijukić Prom (Runović), Etno selo Kokorići (Vrgorac), Gastro ribarnice Brač (Split), Riba Dražin (Kaštel Kambelovac), Doci Maovice (Vrlika) i OPG Goran Franić (Vrgorac). Priznanja su im u dvorani Turističko-ugostiteljske škole Split dodijelili pročelnik za turizam SDŽ Stipe Čogelja, direktor TZ SDŽ Joško Stella, glavni europski koordinator Culinary Heritage Europe Niclas Fjellstrom i koordinatorica projekta Ivanka Luetić Boban.

Ovom prigodom prezentirana je i nova turistička ponuda - putovima kulinarske baštine. Predstavljanju su nazočili članovi Kulinarske baštine Kujavu i Pomorze iz Poljske.

Kulinarska baština Splitsko-dalmatinske županije, u ovom trenutku, ima 28 članova, to su restorani, slastičarna, OPG-ovi (medari, uljari, vinari), pršutana, mljekara, prerađivači i prodavači ribe i ribljih proizvoda, hotel, poljoprivredna zadruga, etno eko sela i konobe. Novih sedam članova, koji su zadovoljili kriterije, dobit će oznaku i pridružiti se broju od 1505 članova iz 44 regije.

Culinary Heritage, podsjetimo, zaštitni je znak za regionalnu hranu i kulinarsku tradiciju. Članstvom u Culinary Heritage dobiva se međunarodno priznata oznaka i jedinstven standard kvalitete te otvara niz novih mogućnosti za prezentaciju autohtonih proizvoda u turizmu, domaćem i međunarodnom tržištu. Glavni cilj je oživljavanje i razvoj regija kroz oživljavanje kulinarske baštine, proizvodnju autohtonih  tradicijskih proizvoda i njihovo uvrštavanje u lokalnu ugostiteljsko-turističku ponudu te njihova udružena prezentacija (logo, web, baza podataka i dr.) što u konačnici rezultira povećanjem konkurentnosti i jačanjem prepoznatljivosti na međunarodnom tržištu. Sve to ima snažan utjecaj na razvoj turizma općenito, razvoj gospodarstva s naglaskom na uvrštavanje lokalnih poljoprivrednih proizvoda u ugostiteljsku ponudu, povećanje zapošljavanja lokalnog stanovništva te opću brigu za okoliš i zdravlje pojedinca ali i demografsku obnovu.

Izvor: Dalmatinskiportal.hr


KOMENTARI: