hren

SJEĆANJA KOJA NE BLIJEDE
Početak lipnja i ove je godina bila prilika za druženje hrvatskih branitelja, koji su svoj ratni put prošli kao pripadnici 141. brigade, a druženje, koje se održalo u planinarskom domu na Malačkoj organizirala je Udruga veterana i prijatelja 141. brigade.

Nekadašnji suborci, predvođeni predsjednikom udruge Nediljkom Burazinom, u društvu gradskih čelnika Denisa Ivanovića i Grgice Benutića, prvog čovjeka Koordinacije braniteljskih udruga Mirka Sušca, predstavnika udruga roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata, kao i brojnih prijatelja, ovo su druženje započeli zajedničkom molitvom u Spomen obilježju te polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća pred Centralnim križem, za sve svoje poginule i nestale suborce.

Druženje je potom nastavljeno u planinarskom domu, uz prisjećanje na ratne dane, brojne tragične, ali i vesele trenutke te uz zajednički fažol koji su pripremili vrijedni kuhari.
Hrvatski ratnici i članovi njihovih obitelji i prijatelji potom su se ogledali i u nekoj partiji balota, a dio atmosfere s ovog druženja možete vidjeti na fotografijama Ante Leke.

O brigadi

Odlukom Predsjednika RH od 12. studenog 1991. godine ustrojena je 141. brigada HV. Nastala je od pripadnika Prvog splitskog dragovoljačkog bataljuna i dragovoljaca sa područja grada Kaštela te drugih organiziranih postrojbi i skupina.
U studenom 1991. godine dio brigade izvršava borbene zadaće na Južnom bojištu, a sredinom prosinca dio brigade odlazi na drnišku bojišnicu, gdje ostaju do kraja srpnja 1992. godine.
Brigada je potom iz „R“ preustrojena u „B“ formaciju snage jedne ojačane bojne sa cca 750 pripadnika. Nakon razvojačenja većeg dijela postrojbe, preostali dio odlazi na Južno bojište, gdje su bili do sredine listopada 1993. godine.
U tom vremenu dio pripadnika brigade ponovno je na drniškom bojištu, a početkom ožujka brigada odlazi u zadarsko zaleđe. Zbog uspješnog izvršavanja svih postavljenih zadaća na zadarskom bojištu brigadu je pohvalio načelnik GS OSRH, te istaknuo kao jednu od najboljih pričuvnih postrojba HV-a.
Brigada je otišla u pričuvu krajem 1994. godine, a ponovo je mobilizirana tijekom operacije Oluja, a  područje razmještaja brigade bilo je na bosansko-grahovskoj bojišnici.
Brigada je bila angažirana i u oslobodilačkim operacijama Maestral i Južni potez, a krajem 1995. godine dolazi do razvojačenja najvećeg dijela pripadnika , dok manji dio ostaje u sastavu do 30. lipnja 1996. godine.

Na ratnom putu 141, brigade život je izgubilo 60 njenih pripadnika, a odlukom predsjednika RH i Vrhovnog zapovjednika OSRH, 141. brigada odlikovana je Redom Nikole Šubića Zrinskog.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij