hren
 

NASTAVLJENA STARA PRAKSA
Nakon što je početkom svibnja djelomično puštena u promet poddionica novoizgrađene brze ceste od Kaštel Starog do Kaštel Gomilice, a od prije dva tjedna u funkciji su sva četiri kolnička traka, u petak ujutro ova je cesta i službeno otvorena.

Navedenu dionicu službeno su za promet otvorili, na prigodnoj svečanosti u Kaštel Lukšiću u nazočnosti gradskih čelnika, direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić i državni tajnik za infrastrukturu Tomislav Mihotić.

- Još 2006. godine započela je izgradnja ove ceste od Solina do Planog. Cijeli projekt težio je 430 milijuna kuna bez PDV-a, a vrijednost ove posljednje poddionice, duge 5,5 km, iznosila je 147 milijuna kuna od čega je 60 milijuna bespovratnih sredstava Ministarstva mora i infrastrukture.
Posao je bio zahtjevan, cijela dionica duga 15 km,  gradila se u četiri faze kroz izrazito gust promet od 25 tisuća vozila na dan, a imali smo i velikih problema s reguliranjem imovinsko-pravnih odnosa – kazao je ovom prigodom Škorić i nadodao kako se dalje ide u rješavanje solinske Širine za koju kreće projektiranje, te izgradnju nekoliko rampi na ulazima i izlazima iz Splita.

Ovu vijest donijeli smo iz informacija novinara koji su nazočili svečanom otvaranju, jer nadležni u Ministarstvu prometa o tom događanju obavijestili su tek dio medija, a kako bi se dalo zaključiti, uglavnom medije koji će ovu vijest objaviti kao reklamu o uspješnosti ovog projekta.
Oni koji cijeli projekt, od tijeka realizacije do konačnog izgleda, zbog niza propusta i rješenja realno kritiziraju, ovaj su put ostali zakinuti za najavu.

Iz tog razloga, ovaj put ne objavljujemo fotografije sa svečanog otvaranja poddionice, već vam donosimo nekoliko fotografija jedne od pristupnih cesta, koja poput nadvožnjaka u Kaštel Kambelovcu, još uvijek nije dovršena i još uvijek puna opasnosti za pješake, koji ujedno za prijeći ucrtanim pješačkim prijelazima trebaju riješiti cijeli niz enigmi.

Otvoriti neslužbeno, a posebno službeno, cestu kojoj spojne ceste, nadvožnjaci i pothodnici nisu dovršeni, graniči sa zdravim razumom.
Ipak, dobre su vijesti da statistike govore da je na poddionicama koje su dovršene u godinama ranije, broj prometnih nesreća manji nego u vrijeme prije početka rekonstrukcije i izgradnje brze ceste, pa se nadamo da će se takva statistika, unatoč propustima i nedovršenom poslu nastaviti, te da se nadležnima osmijesi na licima, koje su imali na ovom protokolarnom događanju, neće zamrznuti.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij