NOGOSTUPI PUNI DOK PAKIRALIŠTA ZJAPE PRAZNA
Parkiranje na „kaštelanski način“ fenomen je koji je teško razumjeti, a još manje shvatiti, svima koji ne žive u Kaštelima i  koji  su naučili da pravila postoje, ne kako bi se kršila, već kako bi ih se poštivalo. Ako ni zbog čega drugog, onda makar zbog kazni koje ih čekaju u slučaju da svog limenog ljubimca ostave tamo gdje parkiranje nije dozvoljeno.

U našem, pak,  gradu takvi (ili bolje kazati nikakvi)  propisi  izgleda ne vrijede,  a  većina vozača ponaša se kao da nikada nije ni kročila nogom u neku od auto škola, a kamoli položila nešto što se zove vozački ispit. U protivnom bi valjda trebali znati, i kada ih netko iz sna probudi, da nogostupi ne služe za parkiranje, već za pješake!

Naši vozači tu su lekciju redom, čini se, prespavali. Nogostupi nam, inače, ne bi izgledali kao besplatna parkirališta, a parkirališta zjapila prazna. O sigurnosti drugih vozača, koji se trude pravila poštivati, što nije ni malo lako s obzirom na bahatost onih koji se parkiraju gdje stignu, suvišno je i govoriti.


Za Kaštelane znakovi zabrane parkiranja ne vrijede

Uključiti se u promet iz neke sporedne ulice na staru Kaštelansku cestu, odnosno Cestu dr. Franje Tuđmana, zbog naših „vozača“ stoga je  ravno ruskom ruletu, jer od silnih automobila parkiranih uz cestu, vidljivost je ravna nuli. Posebice u blizini kafića, kojih uz cestu u Kaštelima, svi dobro znamo,  ne manjka. Gosti se redom parkiraju uz cestu, ometajući svojim automobilima preglednost, no nitko od njih, ispijajući u hladovini svoja pića, previše ne mari za to, sve dok je njima dobro. Ništa bolja situacija nije ni u blizini dućana ili drugih poslovnih objekata jer, kako se čini, našim je vozačima teže učiniti korak više nego li parkirati tako da ne ugrožavaju svoje susjede i sugrađane.

To što vi zbog njiih izlažete opasnosti svoj, ali i živote ostalih sudionika u prometu, nije njihova briga. Kao ni to što pješaci  moraju hodati po prometnici kako bi zaobišli njihove automobile, moleći se pri tom da ih netko „ne pokupi“. Bitno je samo pokazati „kola“ i parkirati se po mogućnosti pred sam ulaz, tako da ih svi vide, jer prometna policija i prometni redar u našem su gradu pojava koja se viđa rijeđe valjda i od snijega, pa straha za takve nema.  A  ako i naletite na njih, uglavnom „treniraju strogoću“ na svima osim takvima, kojima bi vozačku dozvolu trebalo oduzeti jednom i zauvijek. Ili ih barem kaznama natjerati  da nauče pravila i kulturu... i  to ne samo onu prometnu!

Jer svugdje, osim čini se u Kaštelima, normalno je automobile ostavljati na parkiralištima, a ne po ulicama i nogostupima. Normalno je i to da je sam centar za njih zabranjena zona, a još normalnije da vozači ta pravila i poštuju, kao  što bi bilo normalno i da se u našem gradu konačno uvede malo prometnog (ali i drugog) reda. Nadamo se, stoga, da će se nova - stara vlast u gradu konačno uhvatiti u koštac s ovim problemom i jednom zauvijek, od Divljeg zapada koji vlada na našim ulicama kada je o (nepropisnom) parkiranju riječ, stvoriti red, kao što i priliči jednom gradu!

U našoj foto-galeriji samo su neki od primjera nedopuštenog parkiranja. Portalove patrole ulicama Kaštela nastavit ćemo i dalje, a ujedno najavljujemo kako ubuduće nećemo prikrivati tablice vozila parkiranih na javnim površinama.

Foto: PGK


KOMENTARI: