PRVI ZAJEDNIČKI SUSRET SVIH DELEGACIJA PARTNERSKIH GRADOVA PRIJATELJA
Grad Kaštela i Poljski grad Pszczyna sporazum o partnerstvu potpisali su 03. ožujka 1997. godine, a ove godine obilježavaju dvadesetu obljetnicu prijateljstva i suradnje.

U Pszczyni je svibanj 2017. godine proglašen Mjesecom partnerskih gradova. Od 18. do 21. svibnja 2017. godine u vrijeme održavanja manifestacija DAISY DAYS, proslave u čast ikone grada – kneginje Daisy von Pless održan je prvi zajednički susret svih delegacija partnerskih gradova prijatelja grada Pszczyne. U gradskoj vijećnici na sastanku s predstavnicima gradova iz Hrvatske, Njemačke, Češke, Poljske i Ukrajine, uz prisustvo medija predstavili su se i predstavnici Grada Kaštela: Turističke zajednice grada Kaštela, Muzeja grada Kaštela i Srednje škole Braća Radić.

Susret je bio prilika za uzajamno upoznavanje  i razgovor o razvoju suradnje gradova prijatelja. Uz kulturne priredbe i upoznavanje okolice Pszczyne i regije TZG Kaštela je  na vrlo dobro posjećenom štandu  promovirala grad Kaštela sa lijepim promotivnim materijalima na poljskom jeziku. Predstavnici Muzeja grada Kaštela, ravnatelj Ivan Šuta i muzejska savjetnica Sanja Acalija u gradskoj vijećnici su postavili prigodnu izložbu „Kaštelanski turizam - osnivanje stacionarnog pansiona za strance 1909“.  Izložba u Pszczyni ostaje otvorena do kolovoza 2017.
Izložba je nastala sedam godina nakon što su Muzej grada Kaštela i Turistička zajednica 2009. godine obilježili 100-tu  godišnjicu kaštelanskog organiziranog turizma kada je češki liječnik Henrik Šoulavy 1909. godine u Kaštel Lukšiću otvorio prvi pansion za strance.

Turizam u Kaštelima započinje devedesetih godina XIX. stoljeća kad u Kaštelima borave manje skupine stranaca. Prva skupina ljudi koje možemo nazvati turistima u Kaštela dolazi 1894. godine povodom održavanja I. starokršćanskog kongresa što već slijedeću godinu na ljetovanje dovodi prvu organiziranu skupinu gostiju iz Njemačke. Zbog ukazane potrebe uređenja i prilagođavanja obale turistima 1899. godine osnovano je „Društvo za ustanovljenje lječilišta i podignuće kupališta na obali Donjih Kaštela“.

Prvi turistički pansion s uređenom plažom otvorio je 1909. godine češki liječnik dr. Henrik Šoulavy koji je studij medicine završio u Krakowu a i rodbinski je vezan uz Poljsku. U pansionu je u 19 godina djelovanja ostvareno više od 50 000 noćenja. Među tadašnjim gostima, uz Čehe i Nijemce, najbrojniji su bili Poljaci za koje možemo reći da su pioniri turizma u Dalmaciji. Prije devedeset godina u Varšavi je osnovano društvo „Dom Poljske na Jadranu”. Obišli su hrvatsku obalu i odlučili, 12 nautičkih milja dalje od Kaštela, na otoku Šolti u Nečujmu i Rogaču osnovati „Poljski  dom“.  Godine 1939. u Nečujmu su sagradili kapelicu posvećenu Majci Božjoj Ostrobramskoj. Poljaci su bili prvi strani turisti  koji su organizirano došli na otok Šoltu.
Danas su u Kaštelima najbrojniji gosti iz Poljske.

Na susretu u Pszczyini sudjelovala je i ravnateljica Srednje škole Braća Radić Marija Kezele koja se susrela s tamošnjim ravnateljima škola te razgovarala o mogućnostima suradnje u okviru programa Erasmus+ , kroz učeničke razmjene kao i kroz  ostale oblike zajedničkih aktivnosti. Prvi koraci već su napravljeni i za sljedeću školsku godinu najavljena je razmjena nastavnika gimnazije u Pszczyni i Srednje škole „Braća Radić“ iz Kaštel Štafilića.

Povodom obljetnice partnerstva Poljaci će Kaštelansko kulturno ljeto 2017. obogatiti koncertom zbora Con Fuoco.


KOMENTARI: