hren
 

PREDSTEČAJNA NAGODBA
Na Trgovačkom sudu pokrenuta je predstečajna nagodba, ‘Europski obalski autoprijevoznik’ (ECA) od Hajduka traži pristanak na isplatu u ratama dugovanja na ime sponzorstva.

Fotografije rukovanja Marina Brbića, bivšeg predsjednika Hajduka, i Klausa Dietera Martina, izvršnog direktora “Europskog obalnog avioprijevoznika“ (odnosno ECA-e kako je skraćenica naziva te kompanije na engleskom jeziku) s klupske internet stranice podsjećaju na potpisivanje ugovora o sponzorstvu u kolovozu 2014. godine. No, onda je taj sponzor “bilima“ ostao dužan 701.404 kune.

Dug nije sporan i klub ga ne mora dokazivati u sudskom postupku, jer ga posrnuli avioprijevoznik sa sjedištem u Divuljama sam priznaje u postupku predstečajne nagodbe kojeg je pokrenuo na Trgovačkom sudu u Splitu i kojom najavljuje da želi već ovog ljeta sa svih pet hidroaviona ponovo povezivati obalu i otoke.

U tome je naravno najvažnije da Hajduk dođe do svog novca, a na sudu objašnjavaju da se taj postupak dijeli u dvije faze. Prvo će se 30. lipnja na ročištu utvrditi točni iznosi svakog od brojnih vjerovnika ECA-e čije su se obveze popele na 18,5 milijuna kuna.

Ako se usuglase, tada dobivaju ovršnu ispravu temeljem koje se kasnije mogu prisilno naplatiti od imovine kompanije bez da moraju pokretati dugotrajne sudske parnice radi dokazivanja svojih tražbina.

U drugoj fazi postupka vjerovnici će odlučivati hoće li pristati na plan restrukturiranja obveza ECA-e. Ono što posebno upada u oko jest da je predstečajna nagodba koju je pokrenula ta kompanija u pozitivnom smislu drugačija od onih koje su pokretale druge tvrtke jer bi one tražile da im se otpiše od 30 do 70 posto duga.

Naime, u ovom se slučaju od Hajduka i ostalih vjerovnika ne traži nikakav diskont, već samo da pristanu će im se cjelokupne obveze plate u ratama. “Bili“ bi konkretno trebali biti isplaćeni u roku 14 mjeseci, i to u šest obroka po 116.900 kuna.

Da bi se to ostvarilo, ponovo moraju poletjeti ECA-ini hidroavioni koje je u jeku prošlogodišnje turističke sezone prizemljila Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo koja je tada objavila:

- Zrakoplovi ne ispunjavaju sve uvjete za sigurnu zračnu plovidbu. Trebaju dostaviti dokaze o otklanjanju nedostataka na svakom od zrakoplova kako bi ponovo mogli obavljati prijevoz.

U kompaniji najavljuju ulazak novog partnera koji bi ubrizgao financijsku injekciju. Napominju da su ulaganja do sada iznosila preko 22 milijuna eura i to u razvoj infrastrukture 11 hidroavionskih pristaništa i flotu hidroaviona.

Tijekom ljetnih mjeseci su imali po 60 letova na dan povezujući Split, Jelsu, Vela Luku, Dubrovnik, Mali Lošinj, Rijeku, Pulu… Tako se za primjer od Splita do Malog Lošinja stizalo za samo sat vremena, što je višestruko smanjilo vrijeme putovanja. ∙

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij