BERKET: NE GASIMO SE, SAMO SE RESTRUKTUIRAMO
Informacija kako je Radio Kaštela doo od Vijeća za elektroničke medije zatražilo prekid dosadašnje koncesije, što im je i odobreno, izazvala je niz reakcija građana koji su se tijekom proteklih 25 godina svakodnevno družili s programom popularne kaštelanske radio postaje, zbog čega smo potražili odgovore na njihova pitanja o mogućem ukidanju programa.

Na svojoj sjednici od 3. svibnja Vijeće za elektroničke medije usvojilo je prijedlog Radio Kaštela za prekidom važeće koncesije te je utvrđeno da ugovor s njima o korištenju koncesije na širem području grada Kaštela prestaje važiti 15. lipnja ove godine. Nakon ovog rješenja očito je da program Nautic radio Kaštela od tog datuma neće više biti emitiran.

Tvrtku Radio Kaštela prije pet godina kupila je Marina Kaštela, tvrtka u vlasništvu Josipa Berketa. Posljednjih godina uoči ove kupoprodaje Radio Kaštela funkcionirao je kao dio Soundset mreže, no nije se uspio riješiti financijskih problema koji su bili prisutni godinama. Kada ga je kupila Marina Kaštela, Radio Kaštela je imao  milijunski dug, između ostalog ni djelatnicima nisu redovno bile isplaćivane plaće.

Ulaskom Marine Kaštela u ovu medijsku tvrtku, Radio Kaštela dobila su financijsku pomoć pa je riješeno pitanje duga, a djelatnici, koji su ostali na radiju, nastavili su s radom i s redovnim primanjima.


Riječi Mije Grgina, „Slušate radio Kaštela“ odaslane u eter prije točno 25 godina, 1. rujna 1991. godine u 8.30 sati na frekvenciji 94,1 FM

Kako je tada neslužbeno govorio sam Josip Berket, osim nastavljanja tradicije kaštelanskog radija, zadovoljstvo mu je bilo i sačuvati tih nekoliko radnih mjesta te djelatnicima osigurati egzistenciju.

No, što će od 15. lipnja biti s djelatnicima, među kojima je i dio novozaposlenih, ne zna se točno, no u svom komentaru na naše upite, Berket je ustvrdio kako ovo odreknuće od koncesije ne podrazumijeva gašenje Radio Kaštela te kako će svi sadašnji djelatnici biti zbrinuti u skladu sa zakonskim propisima.

 - Odreknuće od koncesije ne podrazumijeva gašenje Radio Kaštela jer Nautic radio Kaštela nije na prodaju.

Radio Kaštela je desetke godina u financijskim problemima. Ponajviše iz razloga što ne može ostvariti dovoljno prihoda na tržištu. Uglavnom, rashodi su u posljednjih petnaestak godina puno veći od prihoda. To je bio i razlog zašto su se u tom periodu mijenjali vlasnici. Grad Kaštela je nekada također bio njegov vlasnik, ali se svojedobno riješio vlasništva.

Kod preuzimanja prije pet godina podmirili smo sve godinu dana stare dugove radnicima i dobavljačima i nastavili s radom. No, nakon toga Nautic radio Kaštela nije mogao servisirati svoje obveze, a pogotovo plaće radnika pa ga je u radu podržavala Marina Kaštela i to radi i danas. Radio uredno isplaćuje plaće i sve obaveze prema dobavljačima i nema nikakvih dugova, što je i bio razlog da se nisam odlučio za prodaju.

S obzirom da je po preporuci financijskih stručnjaka i revizora neophodno provesti restrukturiranje, taj proces je i započeo. Nadam se da će Radio biti spreman javiti se na novu koncesiju koja se očekuje u kolovozu.

U međuvremenu će svi zaposleni i honorarni djelatnici biti zbrinuti sukladno zakonu i svojim ugovorima – kazao je o ovoj temi Josip Berket, čija tvrtka zapošljava nekoliko stotina radnika, a njihov broj povećat će se za četrdesetak djelatnika koji će posao dobiti skorim završetkom investicije vrijedne 40 milijuna kuna, odnosno dovršetkom izgradnje zatvorenog bazena s restoranom i SPA centrom te jedriličarskog centra sa šetnicom.


KOMENTARI: