PROSLAVA UZ PRISJEĆANJE
Centar Mir u Rudinama ovog je petka, u nazočnosti svojih štićenika i korisnika, djelatnika, suradnika i prijatelja, obilježio svoj 20. rođendan.

Na svečanoj proslavi, ravnatelj Centra Boris Maričić, sve je podsjetio na same početke, od ratnih dana kada je ratni zločinac Ratko Mladić naredio da se iz centra u Vrlici deportira 305 štićenika i poslao ih u Split, s porukom „neka se Tuđman pobrine gdje će oni dalje živiti“.

- Tada su se uključili naši prijatelji iz Njemačke, među njima i Otto Hirsch, koji je zajedno s doktoricom Lucijom Čikeš krenuo u priču o izgradnji stambenih jedinica u Rudinama, gdje su se smjestili prvi štićenici.

Tijekom ovih 20 godina Centar se razvijao i jačao, danas u njemu stalno živi pedesetak štićenika, koji su u Centar došli kao djeca ili mladi ljudi, a danas su to već odrasle i starije osobe. Osim njih, desetak osoba je na privremenom smještaju, a 15 osoba koristi program dnevnog boravka. Imamo i dvije stambene jedinice izvan Rudina, u Solinu i Kaštel Štafiliću, u kojima štićenici žive. Ponosan sam na sve štićenike, ali ovom prilikom moram posebno spomenuti naše Milana i Darka, koji žive u takvoj stambenoj jedinici u Solinu i već  16 godina svako jutro odlaze na posao u AD plastik, gdje kvalitetno i odgovorno obavljaju svoje radne obveze – dio je onoga što je kazao ravnatelj Maričić.

Naveo je ravnatelj i cijeli niz aktivnosti i projekata na kojima štićenici rade, pohvalivši se kako se danas u Kaštelima rijetko može naći kuća u kojoj nema makar jedan proizvod izrađen u centru Mir, poput svijeća, suvenira, slika, različitih rukotvorina, čestitki ili zahvalnica.

Uz prigodni program, u kojem su ovog dana nastupili štićenici Centra i njihovi gosti, kroz pjesmu, ples i igru, ravnatelj Maričić dodijelio je i priznanja te nagrade pojedinim djelatnicima Centra za njihove jubilarne godišnjice rada, naglasivši kako su u razvoju Centra svi oni dali svoj poseban obol.


KOMENTARI: