SIPA I DIVLJAČ ZA PRVU NAGRADU
Kada netko na Fešti o boba skuha kaštelanski gastronomski brend,  sipu s bobom, uvijek se može nadati nagradi stručnog žirija, a kad uz to jelo na poseban način pripremi i divljač s bobom, onda mu je zagarantirana pobjeda. Upravo tako bilo je i na 12. Fešti o boba, održanoj u subotu u Kaštel Kambelovcu, na kojoj je Grand prix fešte pripao ekipi Baletna škola, koja je navedena jela pripremili bez zamjerke.

- Dugo smo vremena prisutni na ovom događanju, a ove godine po prvi put u natjecateljskom dijelu i naravno, zadnji put. A zašto zadnji? Jer bi svake godine upravo mi bili pobjednici – kazali su kroz smijeh članovi ekipe koja je predstavljala jedan od najpopularnijih restorana na ovom području.

Tek bod manje od pobjedničke ekipe, prikupile su članice ekipe Kaštelanske neviste, koje su pred žiri donijele čak pet jela, pa im je tako pripalo zasluženo drugo mjesto.

- Ma spremile smo mi svašta, i tradicije i inovacije. Blitva s bobom, ražnjići s pečenim puževima i bobom,  fritule s bobom...  - nabrojile su nam simpatične Kaštelanske neviste, pohvalivši se da nije prošla niti jedna fešta o boba, a da one nisu dobile neku nagradu.

S brojnim nagradama tijekom svih ovih godina mogu se pohvaliti i u KUD-u Karol  Woytila, koji su za hobotnicu s bobom i bobom na posteljici od manistre dobile nagradu za treće mjesto ovogodišnje Fešte o boba. Na četvrto mjesto plasirali su se djelatnici i učenici škole Braća Radić, čiji je jelo junetina s bobom, kolač od boba i pašteta od boba, proglađeno i najboljim jelom u kategoriji inovacija, a na peto mjesto plasirali su se članovi udruge Kaštelanski crljenak koji su pripremili najbolje tradicionalno jelo, tripice s bobom.

Osim jela kojima su pripale nagrade, bilo je tu još različitih jela, slatkih, slanih, ljutih, kiselih, kuhanih, pečenih, sveukupno sedamdesetak jela koja su pripremili članovi nešto manje od 30 ekipa.

Sva jela brzo su našla svoje konzumente, jer brojne goste koji su pohodili Kambelovac trebalo je i zabaviti i nahraniti.

No, ipak posjetitelji nisu odlučivali o najboljim jelima, već je to bio zadatak stručnog žirija koji su činili kuhari Antun Nišević, Nikola Tomić, Jure Mula i Jure Patrlj te predstavnica srednje škole Braća Radić, Ružica Budimir.

- Još jednom smo dobili cijeli niz kvalitetnih i zanimljivih jela, a slobodno mogu reći da su za nekoliko skalina bolja nego prošle godine. Kvaliteta i maštovitost očigledno rastu iz godine u godinu jer se cijela manifestacija popela na jednu višu razinu - kazao je šef žirija, Antun Nišević.

Ovom prigodom organizatori, udruga Fešta o boba,  proglasila je i najbolju žensku ekipu, udrugu Polonez te najbolju mušku ekipu, Svetu Ceciliju.

Među brojnim gostima ovogodišnje Fešte o boba našli su se i gradonačelnički kandidati na predstojećim izborima. Milija Baldić Lukšić dijelila je jela koja je pripremila ekipa Marine Kaštela, Denis Ivanović uhvatio se u koštac s tečom udruge Sv. Jeronim u kojoj se spremao bakalar, dok je Matko Kuzmanić ovog puta odlučio biti samo gost i kušati jela koja su ekipe pripremale.

Foto: Ante Majić


KOMENTARI: