hren
 

PREDAVANJE U ORGANIZACIJI ROTARY KLUBA KAŠTELA
„Pušenje i zdravlje“ bila je tema nove serije predavanja srijedom na temu "Zdravi bili", održanom u  dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću u organizaciji Rotary kluba Kaštela, a u povodu nadolazećeg Svjetskog dana nepušenja, koji se obilježava 31. svibnja, no sudeći po odazivu Kaštelana, ova životna tema nije izazvala veći interes. 

O štetnim učincima pušenja na zdravlje ljudi, kako samih pušača, tako i onih koji ih okružuju, odnosno pasivnih pušača, govorio je  doc. dr. sc. Draško Cikojević. On se vratio i daleko u povijest, točnije 5 tisuća godina, od kada datiraju prvi podaci o pušenju, preko Prvog i Drugog svjetskog rata, u kojem su vojnici kao dio opreme zaduživali duhan, i kada zapravo i počinje izraziti porast broja pušača, jer je do toga doba pušenje bilo znak pripadnosti višoj klasi, pa do današnjih dana.

I dok se u početku duhan smatrao lijekom protiv glavobolje, sifilisa te stavljao na rane, tek 1950. godine dokazana je njegova štetnost i utjecaj na razvoj karcinoma  jer, kako se moglo čuti, čak 95 posto oboljelih od karcinoma pluća i grla su pušači. Prema provedenim istraživanjima i anketama, naglasio je među ostalim dr. Cikojević, Hrvatska je na 28 mjestu po broju pušača među odraslom populacijom, dok čak 34 posto hrvatskih srednjoškolaca redovito puši, i to više od deset cigareta dnevno.

-Pušenje još uvijek društveno prihvatljiva pojava, a ovisnost o cigaretama ne smatra se teškom ovisnošću kao ona o drogama ili alkoholu, što i ne čudi s obzirom da je tek prije sedam godina Svjetska zdravstvena organizacija usvojila prvi dokument koji govori o štetnosti pušenja i obvezuje države potpisnice na uvođenje poreza na duhanske proizvode, zabranu pušenja na javnim mjestima, reklamiranje... No, kolika je njegova štetnost najbolje pokazuje podatak da tek nakon deset do 15 godina nakon prestanka pušenja dolazimo na početnu točku gdje se izjednačavamo s nepušačima, odnosno smanjuje se mogućnost nastanka karcinoma – istaknuo je ovaj otorinolaringolog splitskog KBC-a.

Značajnija antipušačka kampanja, gdje se ukazivalo na štetnosti pušenja u smislu razvoja karcinoma, pasivnog pušenja i utjecaja  na zdravlje drugih, krenula je tek prije desetak godina, jer je duhanski lobi dugo godina bio prejak zbog velikog novca koji je u igri, pa se zakoni nisu primjenjivali. Sada je pak nezamislivo da netko puši u avionu, imamo brojne zone za nepušače, što je ipak vidljivi napredak, kazao je dr. Cikojević, no unatoč tome prema zadnjem izvješću Zavoda za javno zdravstvo 2013. godine 18 posto oboljelih od karcinom pluća je umrlo, a 98 posto njih su bili pušači. Prestankom pušenja, dakle, načinili ste veliki korak prema zdravom životu, zaključio je.

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI: