IZBORNE PREVARE I FRUSTRIRANI BIRAČI
Javna služba trebala bi biti plemeniti poziv, ali proces koji dovodi do biranja onih koji će nas služiti najčešće nije tako plemenit. Iz izbora u izbore imamo priliku promatrati neke ružne i gadne aspekte kampanja kao i sada dok se približavamo lokalnim izborima 21. svibnja.  Laži, obmane, ucjene, kupovina, lažna obećanja samo su dio predizbornog folklora koji je postao uobičajena praksa, naročito kada se radi o parlamentarnim izborima.

Jedan od mojih kolega u raspravi povodom nedavnih događanja oko Vlade i Sabora me pitao: "Budi iskren, zar ne moraš biti malo neetičan kako bi bio izabran? "
Iskreno sam mu kazao da ne mislim tako. Zapravo, vjerujem da etika još uvijek zapravo može pomoći pobjedi nekog kandidata.

Naravno, svatko tko se bavi politikom za sebe misli da je etičan, ali u žaru bitke često im se dogode etički propusti potaknuti razmišljanjem: "Ako ne pobijedim, neću moći učiniti sve dobre stvari koje sam planirao za moju zajednicu" ili "Taj drugi kandidat je loš i ako pobijedi zajednica će patiti."
Drugim riječima, tvrde kako ciljevi opravdavaju sredstva.

No pravo je pitanje hoće li osoba koja pobijedi na izborima koristeći se lažima i obmanama uistinu promijeniti retoriku i način djelovanja nakon što bude izabrana? Ako se kandidat tijekom izbora tako postavlja i bavi se prljavim trikovima, zašto bi mi smatrali da će se nakon izbora čudesno promijeniti.

Naš proces izbora javnih dužnosnika kao i bit čitavog demokratskog sustava rođen je iz etičkog ideala informiranog biračkog tijela. Na žalost, irelevantna, obmanjujuća i na lažima građena kampanja ostavlja birača bez ikakvih stvarnih informacija o tome o kakvom se u biti kandidatu radi i što će nam njegov izbor uistinu donijeti, a cijeli proces baca ljagu i na one koji otvorena srca žele predstaviti svoje programe.  
Birači se iz tih razloga osjećaju frustrirani, vjerujući da njihovo glasanje više nije važno jer se i onako ništa neće promijeniti.

Građani su također frustrirani političkim polaritetom i posljedičnim nedostatkom zakonodavne produktivnosti. Javnost shvaća da pregovori i kompromisi više nisu dostupni alati za one koji upravljaju zbog kupoprodajnih obveza stvorenih tijekom procesa kampanje. Štoviše, neetički politički napadi ili dogovori koji su izrečeni ili urađeni tijekom kampanje, najčešće naknadno vezuju ruke izabranima u procesima pravičnog odlučivanja. .

Što učiniti i kako promijeniti ovu zastrašujuću činjenicu koja dovodi do sve manjeg interesa ljudi za izborima, a time i za sveprisutnu korumpiranost društva, pitanje je svih pitanja?
Na njega ne znam odgovor, ali stalno mi u ušima bubnjaju velike riječi velikog Vlade Gotovca koje je ispred komande 5. vojne oblasti JNA izgovorio 30. srpnja 1991. godine:
"Pa mi znamo da će otići jedino s onim što će ukrasti, jer nikada ništa drugo nisu ni imali! Jer sve što imaju, sve što jedu, sve što piju, sve što oblače, sve je vaše! Vi to plaćate, vi za to radite, vi za to stradate!
Umrli bi davno da imaju i trunku čovječnosti u sebi, umrli bi od srama, umrli bi od poniženja, umrli bi od onoga od čega svaki pošteni čovjek umire - od izgubljenoga dostojanstva."

 


KOMENTARI: