POGLEDAJTE DANAŠNJI PROGRAM DOGAĐANJA
Višestoljetni tradicionalni blagdan svetog Dujma ili "fjera svetog Duje", slavi se 7.svibnja. Posvećena je sv. Dujmu, salonitanskom biskupu, koji je živio u doba cara Dioklecijana kada je i pogubljen. Sveti Dujam smatra se zaštitnikom grada Splita

Manifestacija obilježava ujedno i dan grada Splita. Sama Sudamja uključuje razne priredbe, događaje, sajam i tombulu na Rivi u trajanju od 7 dana.
A tko je zapravo Sveti Dujam, i zašto je zaštitnik Splita? Rođen je u današnjoj Siriji, a u vremenima kad je Dioklecijan progonio kršćane bio je biskup u Saloni, glavnom gradu provincije Dalmacije, samo nekoliko kilometara od današnjeg Splita. Sam Dioklecijan ga je dao zatočiti 304., a - prema legendi - kad je biskup pred carskim namjesnikom Markom Aurelijem Junijem oživio mrtvaca, bio je pogubljen s drugim mučenicima u amfiteatru u Saloni, i pokopan na groblju izvan zidina Salone. Izgledalo je da će Rimsko carstvo živjeti vječno, godinu dana nakon Dujmove smrti Dioklecijan se povukao i uselio se u svoju novu palaču kod Salone, ali povijest je krenula drukčije. U sedmom stoljeću Dujmovi ostaci preneseni su u Split, a mauzolej cara koji ga je pogubio postao je katedrala.

Povijest doista ponekad može biti ironična, kao što je ironično i to da današnji Split svoj identitet izvlači iz nasljeđa dvojice smrtnih neprijatelja - Dioklecijana i Dujma. Prvi je po mnogo čemu doživio sudbinu koju je namijenio drugome, jer mu se danas ne zna ni grob. S jedne strane, da nije bilo Dioklecijana, vrlo vjerojatno ne bi bilo ni Splita. S druge, da nije štovanja Dujma, Split ne bi bio onakav kakvoga poznajemo.

Današnji program "fjere":

– u 10,00 sati od Peristila do Rive svečana procesija i sveta misa na Rivi
– u 12,30 sati u Gradskoj luci će se održati Veslačka utrka osmeraca legendi: Oxford-Cambridge-Split
– u 12.30 sati na Splitskoj ribarnici održat će se Fešta spize i pića
– u 13.30 sati na Peristilu je proglašenje pobjednika veslačke regate osmeraca legendi
– u 17.00 sati u Gradskom kazalištu lutaka održat će se predstava “Povist o’ Splita III dil”
– u 18.00 sati, na Rivi je humanitarne akcije “Dina za moje dijete
– u 19.00 sati će na Rivi početi održavanje tradicionalne Splitske tombole
– u 20.30 sati na Rivi je koncert “Svetog Duje zvona zvone".


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij