UGROŽENA SIGURNOST I VELIKE NOVČANE KAZNE
Iako je od 1. svibnja do 30. rujna na snazi odluka o zabrani paljenja vatre na otvorenom, diljem Kaštela, posebno na padinama Kozjaka, posljednjih dana vidljive su dimne zavjese, koje upućuju da građani ili ne znaju ili ih nije briga za tu zakonsku odluku.

Iz tog razloga kaštelanski vatrogasci u suradnji s policijom, u četvrtak su, na sam blagdan Sv. Florijana, svog zaštitnika, proveli akciju upozoravanja građana, kako bi prevenirali neželjene posljedice.

- Tko je zapalio ovu vatru na otvorenom i znate li da je na snazi zabrana paljenja? Onaj tko je zapalio treba znati da veoma lako može doći do požara širih razmjera u kojem bi se uništile okolne poljoprivredne kulture, zelenilo, a vatrogasci imali pune ruke posla  – pitali su glavni kaštelanski vatrogasni zapovhednik Milivoj Taslak i policihsji službenik PP Kaštela Miro Ančić jednu sugrađanku u Kaštel Novom, uočivši dim, a potom i vatru usred jednog maslinika na parceli do gospođine kuće, i to bez nadzora. Bilo je očito da je netko zapalio granje i drugi poljoprivredni otpad.

- Ajme meni, ja sam zapalila i znam da je zabrana početkom svibnja, ali sam malo pobrkala datume. Što je najgore skupljala sam i zapalila smeće i suhu travu oko kuće koja nije moja, jer se tu znaju skupljati zmije, kriva sam i što ću sad – rekla je vidno uznemirena gospođe, kojoj očito nije bilo svejedno vidjevši nadležne i novinare te je upitala policijskog službenika koja joj kazna slijedi.

A postupanje prema onima koji krše odredbe spaljivanja, gospođi i novinarima objasnio je policijski službenik, Miro Ančić.
- Nakon što utvrde počinjenje prekršaja, policijski službenici šalju obavijest Inspektoratu unutarnjih poslova koji donosi prekršajni nalog prema kojemu se građanima, koji krše odredbe o zabrani, izriču kazne u iznosu od dvije pa čak do 15 tisuća kuna – kazao je  Ančić.

Tijekom prva četiri mjeseca na području koje uglavnom pokrivaju kaštelanski vatrogasci bilo je više desetaka požara na otvorenom, a vatrogasci i policajci na području cijele Splitsko – dalmatinske županije nastoje educirati građane i prevenirati moguće požare.

- Ovo danas što smo zatekli u Kaštel Novom dokaz je da građani ipak ne znaju da je na snazi zabrana paljenja na otvorenom.  A neznanje i nemar, posebno tijekom proljetnog i ljetnog razdoblja stvaraju velike probleme, utroše se velika financijska sredstva pri gašenju požara, angažiraju se vatrogasci i dovode u opasnost ljudski životi i materijalna dobra. Građani trebaju znati da se moraju pridržavati ovih mjera i svoj otpad odlagati uz kuće ili na prostore gdje imaju kompostane. Kad završi sezona i prestane zabrana, građani se mogu upustiti u paljenje  otpada, ali i tada uz strogi nadzor – ustvrdio je MilivojTaslak.

Iz razgovora s vatrogasnim zapovjednikom saznali smo još nekoliko zanimljivih informacija pa tako i onu da građani koji žive na poljoprivrednim područjima ili šumskim površinama, u navedenom razdoblju ne smiju paliti vatru niti za roštilj ili na otvorenom kaminu. Ako ih nadležni službenici zateknu da to rade slijedi im ista kazna kao i za paljenje otpada, poput gore navedenog slučaja.

Milivoj Taslak i Miro Ančić još jednom su uputili apel građanima da se pridržavaju svih odredbi odluke o zabrani paljenja na otvorenom, zbog vlastite sigurnosti, sigurnosti svojih sugrađana, zaštite materijalnih dobara i za što manje posla vatrogascima, policajcima i drugim hitnim službama. U tu svrhu akcija kontrola paljenja na otvorenom nastavit će se i dalje.


KOMENTARI: