ANALIZA IZDVAJANJA GRADOVA ZA PREDŠKOLSKO OBRAZOVANJE OD 2013-2015
Osim Visa, po izdvajanju za predškolsko obrazovanje u tri godine mandata koji upravo završava ističu se i Dugo Selo, Kaštela, Jastrebarsko, Velika Gorica, Sveti Ivan Zelina, Vrgorac, Duga Resa, Solin i Sveta Nedelja, piše portal gradonačelnik.hr.

Razvijena i roditeljima dostupna mreža jaslica i vrtića, stručnjaci tvrde, jedan je od osnovnih preduvjeta za promjenu negativne demografske slike u Hrvatskoj. Uzalud 1000 eura za novorođenče i delimitirana porodiljna naknada ako roditelji nemaju gdje zbrinuti dijete dok su na poslu.

Nakon što smo nedavno analizirali podatke za 2015. godinu, u kojoj je za vrtiće najviše izdvojio grad Kaštela (28,19 posto proračuna), ovaj put napravili smo cjelokupnu analizu izdvajanja za predškolsko obrazovanje u mandatu aktualne vlasti, kako bi istražili tko je u kontinuitetu izdvajao najviše za vrtiće.
Kao i uvijek, analizirali smo podatke Ministarstva financija o izvršenju lokalnih proračuna u razdoblju od 2013-2015., jer podaci za 2016. još nisu objavljeni. Uzeli smo prosjek izdvajanja za vrtiće kroz tri godine i gledali udio u proračunu, koji je isto prosjek posljednje tri godine, navodi portal gradonačelnik.hr.

Po ovim podacima, u top deset gradova sa najvećim izdvajanjem za predškolsko obrazovanje najviše je srednjih gradova, tek jedan veliki i dva mala, i to u uglavnom iz Splitsko-dalmatinske i Zagrebačke županije.


KOMENTARI: