FRLJIĆ JE U POTPUNOSTI USPIO PROKAZATI DRUŠTVO U KOJEM ŽIVIMO
Ako smo do sada samo mislili kako živimo u svijetu podjela, jučerašnji je dan u potpunosti razotkrio društvo u kojem danas živimo. Od političara koji skupljaju jeftine predizborne poene, prosvjednika koji su od HNK u životu do sada vidjeli samo fasadu, do gledatelja koji pjesmom misle kako će riješiti problem očite netolerancije koja nas razjeda.

U vrijeme kada zbog lošeg ovršnog zakona sve više ljudi završava na ulici, u vrijeme kada svakodnevno okrećemo glave od onih koji zbog neimaštine prebiru po kontejnerima, u vrijeme kada se spašavaju tajkuni a "mali" privrednici propadaju, u vrijeme kada se uvode novi porezi i nameti i kada socijalna prava građana svakodnevno postaju sve manja, a razlike između bogatih slojeva društva i onih koji jedva ili nikako spajaju kraj s krajem postaju sve veće, najveći problem određene grupacije hrvatskih građana postala je, zamislite, kazališna predstava.

Jučerašnji legitimni prosvjed organiziran od strane Hrasta i HSP-a, a kojem se pridružila prilično velika skupina građana, na žalost, pokazao je sav jad i bijedu današnjeg hrvatskog društva jer prosvjednici, kojima je na prvom mjestu "briga za moral", nisu se uspjeli suzdržati od najprimitivnijih oblika vrijeđanja onih koji su došli pogledati kazališnu predstavu. Sotono, kurvo, Jugosalveni, smrt komunjarama, odite u Srbiju, samo je mali dio povika koje je masa uzvikivala pred hramom hrvatske kulture, a osamnaest optužnih prijedloga policije bilanca je njihova "aktivizma".

Sama kvaliteta predstave i je li ona trebala biti uvrštena u program Marulićevih dana u ovom slučaju uopće nije bitna. Nije bitna jer Frljić je u svojoj nakani očito uspio. Uspio je probuditi duhove i prokazati društvo u kojem živimo upravo onakvim kakvo jest. Duboko podijeljeno na one koji prostače i vrijeđaju ne prežući od poziva na osvetu i fizičko nasilje i na one koji pjesmom pozivaju na slobodu, mir i zajedništvo.

A političari, oni su tu i onako samo da nas lažu i na tim lažima pune svoje džepove.


KOMENTARI: