U četvrtak i petak lokalno ukupno može pasti stotinjak litara kiše po kvadratnom metru

Protekli tjedan donio je osjetno zahlađenje, a kasni proljetni mraz načinio je velike štete na poljoprivrednim kulturama. U novom tjednu postupno će zatopliti, ali će porast temperature zraka biti povezan uz južinu, potom i kišu. Promjenu vremena donosi nam ciklona koja će nam stići sa zapada. Stabilnije, uz buru, i ponovno malo hladnije bit će u dane vikenda.

Ponedjeljak će biti djelomično sunčan s promjenjivom naoblakom. U većini krajeva će biti suho, ali je popodne uglavnom u Zaobalju i na sjevernom Jadranu moguć prolazan pljusak. Puhat će slabo do umjereno jugo koje će prema kraju dana na moru ponegdje biti pojačano. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 4 do 8°C, uz obalu i na otocima od 8 do 12°. Najviše dnevne temperature od 12°C u zaleđu Kvarnera do 19°C ponegdje u Dalmaciji.

Djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom i u većini krajeva suho bit će tijekom utorka. Samo ponegdje, uz prolazno više oblaka, može biti slabe i prolazne kiše, a mogućnost je najveća na širem riječkom području. Puhat će umjereno do jako jugo koje će navečer ponegdje na moru biti vrlo jako. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 5 do 11°C, uz obalu i na otocima od 9 do 14°. Najviše dnevne temperature od 14°C u zaleđu Kvarnera do 20°C ponegdje u Dalmaciji.

Srijeda će biti promjenjiva s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. U Dalmaciji više sunčanih razdoblja i uglavnom suho, a više oblaka na sjevernom Jadranu, osobito navečer kada će sa zapada stići kiše, pljuskovi i grmljavina. Puhat će umjereno do jako jugo koje će na moru ponegdje doseći olujni prosjek s udarima oko 100 km/h. Jutro toplije, najviše dnevne temperature većinom od 13°C ponegdje u zaobalju do 18°C u Dalmaciji.

Četvrtak će posvuda biti umjereno do znatno oblačan, povremeno uz kišu, pljuskove i grmljavinu. Lokalno su mogući obilniji grmljavinski pljuskovi, a lokalno će tijekom dana pasti preko 70 mm oborine. Najmanje oborina na jugu Dalmacije. Puhat će umjereno do jako jugo s olujnim udarima, slabit će krajem dana i prvo na sjevernom Jadranu okrenuti na umjeren zapadnjak i jugozapadnjak. Temperature će tijekom dana biti ujednačene i bit će većinom od 13 do 18°C.

Petak će biti promjenjiv s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Promjenjivije u prvom dijelu dana kada će i dalje biti kiše, pljuskova i grmljavine, a u planinama zaleđa Kvarnera može biti i snijega. U Dalmaciji su ponegdje mogući obilniji grmljavinski pljuskovi. Popodne postupan prestanak oborina i djelomično razvedravanje sa zapada, prvo na sjevernom Jadranu. Puhat će umjeren vjetar zapadnih smjerova, a već će tijekom jutra na sjevernom Jadranu zapuhati umjerena do jaka bura. Bura će se do večeri proširiti i na Dalmaciji, ali kao slaba do umjerena. Bit će malo hladnije, najviše dnevne temperature od 8°C u zaleđu Rijeke do 16°C u Dalmaciji.

Subota će biti znatno stabilnija u odnosu na prethodne dane. U većini krajeva će biti pretežno sunčano i suho. U Dalmaciji se ponegdje očekuju slabi i prolazni popodnevni pljuskovi, osobito na jugu. Puhat će umjerena bura i tramontana. Jutarnje i večernje temperature u padu u odnosu na prethodne dane. Najviše dnevne temperature od 14 do 20°C.

Pretežno sunčano će biti u nedjelju. Puhat će slaba do umjerena bura. Jutro još malo hladnije, a danju većinom od 17 do 22°C.

Izvor: Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI: