Mosor i Podmosorje, Perun, Podstrana, Solin, Split, Vranjic, Kaštela, Trogir, Čiovo, Brač, Šolta, Hvar, Vis, Svetac... samo je dio onoga što se može vidjeti s Kozjaka.

Proljeće je idealno godišnje doba za planinarenje i izlete u prirodu. Kaštelani se na moraju puno umoriti doći do prve planine jer ih cijelom sjevernom stranom okružuje Kozjak. Istina, s najvišim vrhom od 779 metara nadmorske visine ne predstavlja visoku planinu, ali Kozjak ima zanimljivih i raznolikih planinarskih staza i objekata.

Južne padine Kozjaka vrlo su strme, a sjeverna strana potpuno je drugačija, njegova visorav postupno prelazi u Dalmatinsku zagoru. Kao i svaka dalmatinska planina, i Kozjak obiluje ljekovitim dalmatinskim biljkama.

Ime Kozjak vjerojatno je prijevod grčkog imena planine za što utemeljenost pronalazimo u obližnjem Trogiru, čije starogrčko ime Tragurion potječe od Tragos, što znači koza.

Najupečatljiviji dio Kozjaka je južna stijena (16 km), koja je ujedno najduža u Hrvatskoj, mada razmjerno male visine (50 – 250 m).

Najviši vrh ovog primorskog Kozjaka je Veli vrj (779 m)na istoku grebena iznad Kaštel Gomilice. U starijoj literaturi se navode i imena za vrh: Sv. Luka ili Kozjak. Na zapadnom dijelu grebena je poznat Planinarski dom Malačka uz istoimeno sedlo, 466 m.Sveti Ivan Biranj (631 m) najviši je vrh zapadnog dijela Kozjaka. Malo zapadnije od vrha nalazi se kapela sv. Ivana koji se slavi kao zaštitnik Kaštel Lukšića.

U našoj fotogaleriji donosimo panoramske fotografije s kozjačkih vrhova, a pogled je i više nego atraktivan. Mosor i Podmosorje, Perun, Podstrana, Solin, Split, Vranjic, Kaštela, Trogir, Čiovo, Brač, Šolta, Hvar, Vis, Svetac… samo je dio onoga što se može vidjeti s Kozjaka. A kada padne noć i “splitski bazen” zasvijetli punom snagom, čarolija počinje…

Izvor: Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI: