SVEČANOST U ZRAČNOJ LUCI U KAŠTELIMA
U subotu je na pistu Zračne luke Split u Kaštelima po prvi put sletio avion nizozemske aviokompanije KLM, na direktnoj liniji iz Amsterdama, a avionom Embraer 90, doletjelo je stotinjak putnika.

Linija Amsterdam – Split i obratno, u predsezoni i postsezoni letjet će dva puta tjedno, subotom i nedjeljom, dok će u samoj sezoni biti osam tjednih direktnih letova, ponedjeljkom i petkom dva leta, a ostale dane osim subote, jednom dnevno. Tako će ove godine biti ostvarena 102 leta, kojima će se prevesti oko 25 tisuća putnika,
U predsezoni i postsezoni letjet će avioni Embraer 90, dok će u samoj sezoni putnike prevoziti avioni Boing 737.

Dolazak prvog zrakoplova KLM Royal Dutch Airlinesa na izravnoj linija iz Amsterdama u Split bio je popraćen svečanim događanjem kojem su nazočili generalni direktor KLM-a za Alpe i centralnu Europu Yeshwant Pawar, KLM-ova voditeljica regije Ildiko Kiss, nizozemska ambasadorica u Hrvatskoj Ellen Berends, direktorica Hrvatske Gospodarske komore  Split Vesna Fridl, direktor Turističke zajednice Splitsko – dalmatinske županije Joško Stella te predstavnici Zračne luke Split na čelu s pomoćnikom direktora Antom Teklićem.

- Mi redovito posjećujemo europske skupove aviokompanija i zračnih luka, radimo razmjenu podataka, vodimo razgovore i pregovore.  Aviokompanije „snimaju“ tržište nekoliko godina, njihov je interes da booking bude što veći i ako osjete da je pravo vrijeme uvode se letovi za pojedina područja. Na ovom prvom letu tek je jedno putničko mjesto prazno, što govori o zainteresiranosti za ovu direktnu liniju – kazao je Ante Teklić.

- Nizozemska je tržište na kojem smo stalno  marketinški prisutni i ovo je logičan iskorak koji će značiti puno za Splitsko - dalmatinsku županiju. Prema istraživanjima za Splitsko – dalmatinsku županiju ove je godine ogroman interes, ne samo iz Nizozemske nego iz svih zapadnih tržišta. Da je tako pokazuju i brojke iz prve polovice travnja,  kada smo imali čak 70 posto veći broj noćenja nego u istom razdoblju prošle godine. Očekujemo rekordnu sezonu, no moramo raditi na ponudi i manifestacijama u predsezoni i postsezoni kako bi ovakvih linija bilo što više, što će donijeti i velika povećanja i u ovim razdobljima – zaključio je Joško Stella.

Kao što je običaj pri svakom prvom sletanju zrakoplova na pojedinim linijama, i ovaj zrakoplov na kaštelanskoj pisti prošao je vodeno krštenje, prolazeći između dva vatrogasna vozila koji su vodenim „topovima“ izbacivali vodu, a prvi putnici izrazili su svoje zadovoljstvo činjenicom da će iz Amsterdama u Split letjeti znatno kraće vremena.

Foto: Tomislav Kovačević (PGK)


KOMENTARI: