Učenici Srednje škole Braća Radić, njih dvadeset, u pratnji dvaju profesora uputili su se u ponedjeljak na dvotjedno putovanje u Portugal. Točnije rečeno, cilj  njihova putovanja je Montijo, gradić u neposrednoj blizini Lisabona, glavnog grada Portugala.

Razlog putovanja je realizacija projekta Trindade- Improvement of competences and skills through the partnership, projekta u programu Erasmus+. Radi se o učeničkoj praksi koju će odabrani učenici programa Veterinarski tehničar odraditi na farmama i veterinarskim ambulantama u okolici Lisabona. Projekt vrijedan preko 40.000€ u cijelosti je financiran sredstvima Europske Unije. Škola je prijavilla projektni prijedlog  na Pozivu za podnošenje prijdloga za program Erasmus+ (Ključna aktivnost 1) pred godinu dana objavljenom pri Agenciji za mobilnost  i programe EU te ostvarila visoka 93 od mogućih 100 bodova.

Tijekom školske godine proveden je selekcijski postupak kojim su odabrani ponajbolji učenici, a vrednovalo se poznavanje veterinarske struke te znanje engleskog jezika. Također su provedene i pripremne radionice koje su imale cilj učenike što bolje pripremiti za boravak u inozemstvu. Tako su nastavnici Škole organizirali kulturološku, geografsku, jezičnu i  psihološku radionicu te radionicu zaštite na radu.

Dvadeset učenika spremilo je sva prethodno stečena znanja u svoje putne torbe  zajedno s predviđenim novčanim iznosom za individualnu potporu i krenulo u veliku životnu avanturu koja će im omogućiti da upotpune svoja stručna znanja na praktičnoj razini, a isto tako i da prošire životne horizonte i ugrade nova iskustva u formiranje svoje osobnosti.


KOMENTARI: