GORDAN MARAS S GRAĐANIMA
Na poziv stanovnika Planog, a nakon što su krajem ožujka prosvjedovali zbog devastacije okoliša u svom mjestu, u ovo naselje u utorak je stigao  predsjednik Saborskog odbora za zaštitu okoliša Gordan Maras, kako bi se upoznao sa stanjem okoliša i problemima koji muče ovdašnje stanovnike.

Građani su Marasa upoznali s činjenicom da je ovo naselje administrativno podijeljeno na grad Trogir i grad Kaštela te kako na njegovom području djeluje  12 kamenoloma, što im život čini nemogućim. I to, kako su kazali, zbog nezakonitog načina rada dijela kamenoloma te stoga traže  od nadležnih da osiguraju  poštivanje zakonskih propisa te zabrane otvaranje novih kamenoloma. Naglasili su i kako je u ovom mjestu svakim danom sve više objekata za turistički smještaj, a izgrađeno je čak 25 bazena uz kuće za najam.

- Kamenolomi ne rade u skladu sa zakonskim propisima, odnosno rješenjima po kojima su dobili koncesiju. Nemamo ništa protiv njihovog posla, ljudi su uložili u posao značajna sredstva, zapošljavaju značajan broj ljudi, ali tražimo da poštuju rješenja kako bi nam suživot na ovom području bio moguć.  Isto tako, unatoč  tome što je Upravni sud u Splitu donio odluku kako se poništava Studija utjecaja na okoliš, na osnovu koje su tri kamenoloma dobila rješenja o obavljanju eksploatacije, ti kamenolomi i dalje rade, a nadležni ne čine ništa – kazala je Dragica Ivković.

- Važno je napomenuti i da na ovom području nema više uvjeta za otvaranje novih kamenoloma – nadodao je Mladen Krnić.

 - Ovakve stvari najbolje se vide kada izađeš na teren. Vidljivo je da je prostor devastiran i bitno je da nadležni urade sve kako se na ovakav način ne bi dalje radilo. Inzistirat ću da u Ministarstvu zaštite okoliša naprave prave korake, poslao sam već neke dopise, a svaki dan ću im sjediti za vratom dok se nešto ne poduzme .- obećao je  Maras građanima te je posebno naglasio  kako su potrebne  i određene izmjene kojima bi lokalne zajednice dobivale više sredstava iz rente koju plaćaju koncesionari, a kojima bi se ulagalo u infrastrukturu područja gdje se nalaze ovakvi kamenolomi ili drugi iskopi.

Stanovnici Planog  i predsjednica Mjesnog odbora, Nives Karanušić, upozorili su Marasa i na problem nelegalnog odlagališta građevinskog otpada na kaštelanskom dijelu Planog, koje je niklo na zemljištu za koje su pojedinci prije sedam godina dobili koncesiju za sadnju maslinika i trebali projekt realizirati u roku dvije godine.

- Ovaj problem evidentno ilegalnog deponija građevinskog otpada, za koji kažete da je trebao biti maslinik, treba pod hitno ukloniti, tu nema odgađanja. Tu nema niti jedne masline, nego netko ilegalno nagrđuje okoliš i koristi državno zemljište na nelegalan način. Već sam o tome upozorio Ministarstvo poljoprivrede i odmah ću još jednom. Prostor treba hitno sanirati i staviti u funkciju za koju je namijenjen  - ustvrdio je na kraju Maras.


KOMENTARI: