SVJETSKI POPULARAN INSTRUMENT IZRAĐUJU RUKE NAŠEG KAŠTELANSKOG JAPANCA I NJEGOVE SUPRUGE
Prije nepune dvije godine na ovim je stranicama objavljen članak o Japancu koji fotoaparatom bilježi događanja u Kaštelima za naš portal. Danas je vrijeme da se podsjetimo našeg tadašnjeg foto reportera Ede Ivče, ali iz sasvim drugog razloga i u sasvim drugačijem ozračju. Naime, Edo već neko vrijeme, zajedno sa suprugom Katjom, izrađuje handpanove, neobične i u svijetu vrlo popularne instrumente. Sa Edom i Katjom boravili smo i razgovarali u njihovoj radionici u Splitu...

Što je handpan i odakle potječe?

Handpan je noviji instrument, napravljen u 2000. godine u Švicarskoj. Hang je zaštićeno ime proizvođača iz Švicarske, a najpoznatiji je kao handpan, što je i univerzalno ime tog instrumenta.

Otkud interes za taj instrument?

Prije šest godina sam bio kod sestre u Italiji. Tada smo sestra Ayumi, zet Angelo i ja prošetali gradom i ugledali mladog glazbenika kako svira na čudnom instrumentu. Bilo je jako neobično vidjeti i čuti zvuk tog instrumenta jer nije nešto sto svakodnevno možeš vidjeti. Angelo je kupio taj instrument i CD. Proučavao ga je dugo. Nakon sto sam se vratio iz Japana u Hrvatsku, odlučili smo krenuti u biznis.


Edo i Katja Ivče

Kako se izradjuje?

Sto se tiče same izrade puno toga je tajna, zbog kemikalija i tretmana s kojim se tretira. Sastoji se od dvije polovice, gornji dio koji se uštimava do željene skale spaja se sa donjim dijelom koji se ne uštimava. Instrument se uštimava raznim oblicima čekića. Nakon uštimavanja slijede tretmani premazivanja, a ostalo je tajna.

Koje su im karakteristike i po čemu se razlikuje jedan od drugog?

Glavna karakteristika je zvuk koji se dobva na principu frekvencije. Laganim udarcem palca na instrument proizvodi se zanimljiv, smirujući ton, moglo bi se reći da zvuk stvara smiraj i ugodu.
Sto se tiče naših handpanova i hanpanova drugih proizvođača razlikuju se u izgledu mada većina njih izgleda jako slično. Ono što ih razlikujesu tonovi, skale ovisno o materijalu od kojeg izrađuju instrument. Handpanovi su osmonotni i devetonotni.

Koliko sam shvatio handpanovi dolaze iz Italije, a vaš je dio posla njihovo uštimavanje?

Edin dio posla je najveći i glavni. Njemu dođu prazni, nenaštimani handpanovi, dakle prosto rečeno običan komad metala. Njjegov dio posla je uštimavanje do savršenstva nakon čega slijede ostali tretmani .
Ja (supruga Katja) se brinem za zadnji premaz, poliranje i na kraju pakiranje, organizacija slanja i ostalu papirologiju.

Uspije li se sto plasirati na tržište i kako se kreću cijene?

Uspjeli smo plasirati handpan na tržište, polako, ali uzlaznom putanjom jer imamo dosta dobru konkurenciju. Trenutno je Azijsko tržište dosta zainteresirano za nas pa radimo sada na tome. A naravno i po ostatku svijeta. Jako puno je ljubitelja handpanova. Cijene variraju ovisno o kvaliteti, u rasponu od 1000 do 1200 eura za ove naše dok su u svijetu cijene i znatno više.

Kakve su povratne informacije, jesu li svirači zadovoljni?

Feedback je očekivano odličan, jako su zadovoljni zvukom i kvalitetom izrade. Trudimo se dati najviše od sebe, jer svaki instrument se radi po narudžbi i čeka se po mjesec dana. Dakle nije štancanje instrumenata, nego kad netko naruči, naruči skalu, i po njegovoj želji se radi

Kakvi su planovi za budućnost? 

Biti među najkvalitetnijim izrađivačima hanpana je ono čemu stremimo. Uskoro krećemo sa izradom handpana od devet nota. Za sada je to to. Edo je do sada je bio turistički vodič japanskim turistima i fotograf, kazuje nam Katja. Fotografijom se bavi kao hobijem, ali sada se potpuno posvetio ovome poslu.

Vjerujem da će nakon ovog našeg kratkog razgovora biti mnogo zainteresiranih za ovaj neobičan instrument. Kako vas se može kontaktirati? 

Najbolje putem naše stranice na Facebooku VIBE handpan , a uskoro ćemo objaviti web izdanje.


KOMENTARI: