ČA U VERSIN, RIČI I PINELU
U OŠ Bijaći, u Kaštel Novom, započeo je program tradicionalne 26. ČAkavske večeri, najdugovječnijeg projekta u hrvatskom školstvu koji je brendiran prošle godine povodom jubilarne 25. ČAkavske večeri.

Ove srijede u školi Bijaći dodijeljene su nagrade najuspješnijim sudionicima 2. literarnog, likovnog i recitatorskoga natječaja ČA u versin, riči i pinelu, organiziranog u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje.

Samoj dodjeli prethodili su okrugli stolovi povjerenstava za likovni i literarni izričaj, a istoga dana održana je i prosudba recitatorskoga izričaja.

Dan kasnije, u četvrtak, održane su ČAkavske radionice za učenike u kojima su sudjelovali izvorni kaštelanski govornici: Vesna Kuzmanić, Dada i Ivan Zokić te Jasna Kovačev koji su učenike, osim čakavici, podučili i tradicionalnim vještinama, friganju fritula, igranju balota, preskakanju konopa, izradi uskršnjih zečića i kaštelanskim običajima. Djeca su uživala u društvu starijih što će se sigurno nastaviti i sljedećih godina.

Program 26. ČAkavske večeri nastavlja se stručnim skupom Srednjodalmatinska toponimija u organizaciji  Agencije za odgoj i obrazovanje koji će se održati  21. travnja u dvorcu Vitturi. Predavači - prof. Klara Mitar, dr. sc. Tonči Burić i dr. sc. Srećko Listeš govorit će o metodičkom pristupu očuvanju jezične baštine te o kaštelanskoj i kliškoj toponimiji.

Središnji događaj, sama ČAkavska večer koja nosi naziv Sve ČA jeman i sve ČA mi triba... održat će se 27. travnja 2017. u kinu Sv. Juraj u Kaštel Sućurcu s početkom u 19.30 sati.  Dračice, dramska skupina OŠ Bijaći izvest će dramolet Biži ČA autorice Ivane Lukas Bartulović, a u režiji Katje Bašić i Sandre Špika. Program, koji će voditi uvježbani dvojac Lucija Carev i Joško Vukšić uveličat će glumica Silvana Koštro – Stanić, pjesnikinja Zvjezdana Čagalj i pjevač Ivo Amulić, a nastupit će i Bijaćke meštrovice, klapa učiteljica OŠ Bijaći pod vodstvom maestra Ivana Cinottija. Posebni gosti su učenici Srednje škole Antuna Horvata iz Đakova koji će na ČAkavskoj večeri predstaviti svoju, šokačku rič uz tamburicu.

Bit će to još jedna fešta ČAkavske riči koju će ljubiteljima čakavice i svojim vjernim prijateljima već 26 put darovati OŠ Bijaći.

Nagrađeni sudionici II. literarnog, recitatorskog i likovnog natječaja

Prosudbeno povjerenstvo za likovni izričaj (vrtići, osnovne i srednje škole) u sastavu likovni pedagog Josip Pejša, profesor Zoran Perdić i profesorica Maja Bušić donijelo je odluku o nagrađenim radovima:

Posebnu nagradu za likovni izričaj koju je dodijelila ravnateljica OŠ Bijaći Jadranka Šošić dobila je učenica Nika Karabatić (5. r.) za rad Nono i mriže, mentorice Davorke Katalenić iz OŠ Lučko, Zagreb.

U kategoriji literarnog izričaja Povjerenstvo u sastavu dr. sc. Srećko Listeš, viši savjetnik za hrvatski jezik te profesorice Klara Mitar i Marina Čapalija donijelo je odluku da su najbolji učenički literarni radovi:

Posebna nagrada ravnateljice OŠ Bijaći za literarni izričaj ove je godine pripala učeniku Paulu Tonšiću (6. r.) za rad Ispod škurih, a mentorica mu je prof. Tea Della Croce iz OŠ Supetar, Supetar, otok Brač.

Recitatorski izričaj prosuđivalo je Povjerenstvo u sastavu prozaistica i pjesnikinje Dunja Kalilić, pjesnik Tomislav Najev, pjesnikinja Zvjezdana Čagalj i profesorica Klara Mitar.

Prema njihovom izboru najbolji su bili u recitatorskom izričaju:

PREDŠKOLCI (skupni nastup)

1.     mjesto dijele DV Mandalina, Split
(uzrast 6/7 god.; odgojna skupina Tratinčice;
Lucija Karaman, Ella Nikolla, Nora Tomić i Ena Vukšić)
(mentorica Verica Buškulić)  i

DV Radost, Split (uzrast 4/5/6 god.; PO Šareni svijet:
Ante Božić, Ivan Milun, Josip Dadić, Stefan Ružojčić, Franko Vrdoljak, Andrea Miletović i  Katarina Vranković)
(mentorica Zvjezdana Čagalj)

OSNOVNA ŠKOLA

Razredna nastava
skupni nastup
1.     Mertojak, Split
(Čuvari baštine 4.c r.; Jadranka Mandić, Magdalena Krolo, Mara-Eva Marković, Nora Milun, Marijeta Vitasović, Ivano Bašić, Luka Kardum i Rafael Batinić)
(mentorica Ines Dužević)
2.     Supetar, Supetar (4. r. - Ana Guić i Nika Vladilo)
(mentorice Alda Šlender i Vedrana Wolf)

pojedinačni nastup
1.     Ana Milan, 2. r., OŠ Bijaći, Kaštel Novi (mentorica Ivana Lukas Bartulović)
2.     Ana Djirlić, 2.r., OŠ Bijaći, Kaštel Novi (mentorica Ivana Lukas Bartulović)
3.     Tomi Lukšić, 1. r., OŠ Mertojak, Split (mentorica Roberta Barić)

Predmetna nastava (pojedinačni nastup)
1.     Roko Kraljević, 8. r., OŠ Bijaći, Kaštel Novi (mentorica Katarina Cvitković)
2.     mjesto dijele:  Lolita Lana Ivaković, 6.r., OŠ Bijaći, K. Novi (mentorica Tomislava Rogošić, Magdalena Baras, 8. r., OŠ Bijaći, K. Novi (mentorica Katarina Cvitković)
3.     mjesto dijele: Klara Ralević, 5. r., OŠ Bijaći, K. Novi (mentor Mario Radunić)
Luka Roso, 8. r., OŠ Bijaći, K. Novi (mentorica Katarina Cvitković)


KOMENTARI: