hren
 

IVANOVIĆ KOMUNICIRAO S NADLEŽNIMA, ALI GUŽVE OSTAJU
Promjena trajanja svjetlećih oznaka na semaforima, na području raskrižja na solinskoj Širini, u ovom trenutku nije moguća iz sigurnosnih razloga, a kako bi osigurali sigurnost trebao bi novi projekt, što iziskuje dodatno vrijeme i novac, zaključili su u Hrvatskim cestama, a vezano uz temu svakodnevnih gužvi u prometu, koje su posebno izražene posljednjih mjeseci zbog radova na plinifikaciji.

Građani koji putuju u Split zbog posla ili drugih obveza, uputili su Portalu cijeli niz primjedbi i izraza nezadovoljstva zbog stanja na navedenom raskrižju i velikih gužvi te je Portal o toj temi već pisao, a obratili smo se nekoliko puta i nadležnima, uz predlaganje pojedinih ideja, poput promjene režima na semaforima, kojima bi se gužve mogle smanjiti.


Denis Ivanović

No, nismo uspjeli  uspostaviti komunikaciju pa smo na ovaj problem upozorili i čelne ljude Grada Kaštela. Kako bi došli do odgovora i pokušali promijeniti stanje, angažirao se predsjednik Gradskog vijeća Denis Ivanović, koji je u kontaktu s nadležnima u Hrvatskim cestama dobio odgovor o nemogućnosti promjene stanja u signalizaciji.

-  Izmjenom signalnog plana rada semafora na način da se produlji trajanje zelenog svjetla na državnoj cesti D8 za smjer Kaštela – Split , ugrozilo bi se sigurnost prometa na državnoj cesti na smjeru Split – Kaštela. Razlog navedenom je taj što bi se produljenjem trajanja zelenog svjetla za navedeni smjer povećao broj vozila koja čekaju prolazak spojnom cestom (produžetak ulice Stjepana Radića)  koja vodi prema Splitu. Zbog kratke duljine u križanju ulice Stjepana Radića, između kolnika državnih cesta koja vode od Kaštela prema Splitu i obratno, došlo bi do stvaranja kolone vozila  na kolniku D8 koji vodi od Splita prema Kaštelima, te bi na državnoj cesti D8 na smjeru Split – Kaštela došlo do nalijetanja na vozila koja u koloni čekaju semafor prema Splitskoj ulici.

Izmjena rada semaforskog uređaja na raskrižju Širina nije moguća bez izrade novog projekta rada semafora, uklanjanje postojećeg i ugradnja novog uređaja CPU, osim semafore ugasiti,  odnosno postaviti ih u režim rada „trepćuće žuto“, što bi bilo doslovno pogibeljno.  Da bi se izradio projekt rada semafora treba se izvesti brojanje prometa.  Sve to iziskuje dosta vremena i znatne troškove (projekt oko 50.000 kn, CPU oko 10.000 kn, te ostali troškovi) – odgovor je iz Hrvatskih cesta.

Gužva na solinskoj Širini tako ostaje i dalje, a na sreću vozača, djelomično će se smanjiti završetkom radova na plinifikaciji, što se očekuje za približno mjesec dana.

- Problem gužvi na Širini prisutan je već godinama, no radovima na plinifikaciji on se intenzivirao. Mnogi Kaštelani,  pa i ja sam, u frekventnim satima svjedoci smo kako to sve izgleda i koliko se vremena pa i sredstava, gubi u tom raskrižju.
Zbog svega smo komunicirali s nadležnima u Hrvatskim cestama, ispostavi Split i njihovim voditeljem Nevenom Matijevićem, kako bi se došlo do adekvatnih rješenja. Međutim, kako nam je obrazloženo,sada nije moguće donijeti nikakve privremene mjere i promijeniti  signalizaciju na semaforima za vrijeme trajanja ovih radova, a da se u protivnom ne ugrozi sigurnost prometa.


Neven Matijević

To je stav struke i mi smo, na žalost, u nemogućnosti bilo što promijeniti u ovom trenutku. No, treba napomenuti, kako sam već kazao, da je problem solinske Širine postojao i prije radova, a postojat će i poslije, jer po završetku rekonstrukcije brze ceste upravo tu će nastajati čepovi. Da je to tako znaju svi nadležni i potrebno je u što skorije vrijeme iznaći rješenja koja bi donijela normalni protok prometa na tom području.
Iznalaženje rješenja i zahtjevi pema nadležnima trebaju biti jedan od zadataka kaštelanske vlasti u budućnosti, radilo se to o mom timu ili bilo kojoj drugoj opciji - zaključio je Denis Ivanović

Koliko su razlozi navedeni u odgovoru  iz Hrvatskih cesta opravdani, ostaje čitateljima da sami prosude, a mi bi za kraj pitali zbog čega se projekt izmjene o kojem govore u Hrvatskim cestama, navodeći da iziskuje vremena i novca, nije napravio prije početka radova kada je vremena bilo napretek te bi zaključili kako su navedeni troškovi  tog projekta znatno manji nego su to troškovi za izgubljene sate čekanja u gužvama tisućama onih koji raskrižjem svakog dana prometuju.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij