EDUKATIVNA RADIONICA MUZEJA GRADA KAŠTELA
Učenici kaštelanskih i splitskih osnovnih škola zajedno sa svojim nastavnicima povijesti jučer su plovili trabakulom od Splita do dvorca Vitturi, a potom do Resnika kako bi što bolje upoznali povijest i baštinu Kaštelanskog zaljeva. Nakon toga sudjelovali su u timskom arheološkom istraživanju na lokalitetu Sikuli u Resniku.

Riječ je o edukativnoj radionici "Plovidba u prošlost-mala škola baštine kaštelanskog zaljeva" koju je organizirao Muzej grada Kaštela u suradnji s Hrvatskim pomorskim muzejom iz Splita.
Bila je ovo promotivna edukativna radionica koja je okupila oko 28 osnovaca i 30 nastavnika povijesti koji su cijelo prijepodne proveli učeći o povijesti i baštini Kaštelanskog zaljeva iz jedne druge perspektive.

Kako nam je kazao ravnatelj kaštelanskog muzeja Ivan Šuta, svi smo nekako orIjentirani na autobuse i aute, brodom se malo plovi i putuje, a perspektiva Kaštelanskog zaljeva s mora je puno ljepša.
-Prvi dio radionice bila je plovidba brodom, kazao je Šuta, odabrali smo jedan stari brod, 140 godina star trabakul Rižana koji je izrađen u Rovinju. Tijekom plovidbe učenici su učili o povijesti broda i o povijesti i baštini Kaštelanskog zaljeva čak i o hepologiji zaljeva. Nakon plovidbe učenici su boravili u dvorcu Vitturi u Lukšiću gdje su razgledali stalni postav muzeja, a potom im je održano uvodno predavanje o lokalitetu Sikuli u Resniku. Nakon Lukšića plovilo se put Resnika gdje je učenicima pripremljen ograđeni prostor u koje su zakopane replike nalaza kako bi mogli sudjelovati kao arheološki istraživači.

-Učenike smo podijelili na timove, svaki je imao svoje ime i svoj kvadrat s zakopanim nalazima. Oni su te nalaze iskopavali, dokumentirali i nakon toga su ispunjavali radnu bilježnicu koja je vrednovana i najbolji su dobili nagrade, pojasnio nam je Šuta.  

-Cilja nam je da ova radionica zaživi kao jedan edukativni projekt koji bi se realizirao u budućnosti i koji bi se  nadopunjavao nekim novim sadržajima, gdje bi posjećivali i neke druge  lokalitete. Godinu dana smo planirali kako održati ovu akciju. Projekt smo prijavili na natječaj Ministarstva kulture od kojih smo dobili sredstva tako da smo prionuli izradi potrebnih materijala i osmišljavanje same radionice. Želimo učenike osvijestiti i naučiti nešto novo o Kaštelanskom zaljevu, istaknuo je Šuta i pozvao sve nastavnike povijesti učenika osnovnih škola naše županije kao i profesore maturanata da svoje učenike prijave za ove radionice koje će u buduće biti individualne. Prijaviti se mogu u pomorskom ili kaštelanskom muzeju, kazao je Šuta i dodao kako im je želja da ovaj projekt bude uvršten u školski kurikulum. 

Foto: Ante Majić (PGK)


KOMENTARI: