hren
 

I ovog tjedna donosimo odgovore nadležnih na pitanja koja vas zanimaju. Ujedno se ispričavamo svima onima koji su pitanja postavili, a odgovore još nisu dobili. Kao i do sada, bit ćemo uporni i nastojati dobiti odgovore na sve.

Odgovori iz Vlastitog komunalnog pogona

Kako je trenutno u izgradnji reciklažno dvorište u Rudinama, molim vas da mi odgovorite hoće li se Vlastiti komunalni pogon izmjestiti na tu lokaciju i kakva će namjena biti sadašnjem prostoru pogona kod groblja u Štafiliću.  Godinama živimo uz buku i pogled na hrpe smeća pa se nadamo da toga više kod groblja neće biti.

- Vlastiti komunalni pogon neće se izmiještati na novu lokaciju već će i dalje raditi u dosadašnjem prostoru.

Međutim, nadamo se da će veći dio otpada kojeg čitatelj spominje, u budućnosti imati mjesto upravo u reciklažnom dvorištu,  a preostali otpad u krugu Vlastitog komunalnog pogona nastojat ćemo smanjiti na najmanje moguće količine, kako se ne bi dovela u pitanu kvaliteta življenja u blizini.

Hoće li se uvesti  plaćanje parkinga na području pokraj Glazbene škole, s jedne i druge strane, kako bi se uvelo malo reda jer  je taj prostor  tijekom dana s lijepim vremenom prekrcan autima od kojih se ne može proći pješke, a kamoli mame s kolicima?

- Upoznati smo s tim stanjem i u dogovoru s Mjesnim odborom pokušavamo iznaći adekvatno rješenje.

Prije odluke o naplati parkinga potrebno je stručno procijeniti situaciju i mogućnosti, a tek nakon toga donijeti ispravnu odluku.

Odgovori iz Upravnog odjela za komunalu

Dio trotoara kod autobusne stanice u centru Kaštel Kambelovca nije još asfaltiran iako je cesta rekonstruirana prije više od 15 godina, a navodno zbog imovinsko pravnog problema. Zanima me u kojoj fazi rješavanja je isti problem, je li se išlo u izvlaštenje, kada se namjerava taj problem riješiti te građanima omogućiti pristojnu šetnju istim?

- Grad je ponudio nagodbu i pokušao mirnim putem riješiti imovinsko-pravne poslove s vlasnicima tog zemljišta, ali do dogovora i realizacije nije došlo. Ipak, ova investicija biti će planirana za 2018. godinu, kroz program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture.

Kad će se u Kaštelima riješit prostori za pse? Svaki dan vidimo sve više pasa i mi vlasnici muku mučimo gdje ih pustiti da se igraju. Civilizirana društva taj su problem davno riješila osiguravanjem ograđenih prostora gdje se psi i vlasnici druže i ne ugrožavaju ostale građane?

Ovaj problem nedostatka prostora za pse nastojimo riješiti već određeno vrijeme  u suradnji s mjesnim odborima, koje smo kontaktirali i zamolili da daju prijedloge za moguće lokacije na svojim područjima. Nadamo se da će se iznaći odgovarajuće lokacije kako bi i Kaštela bila poput drugih većih gradova u kojima psi imaju svoje prostore za igru i istrčavanje, a čime se ujedno smanjuju i rezultati neodgovornih vlasnika pasa.

Kad se namjerava napraviti donja autobusna stanica na Baletnoj u Kaštel Kambelovcu?

- U 2016. godini ishođena je lokacijska dozvola, izrađen glavni projekt, ishođene potvrde na glavni projekt. Trenutno se rješavaju imovinsko-pravni odnosi, nakon čega će uslijediti daljnji postupci i realizacija projekta.

Ostala pitanja i odgovori

Molim da mi nadležni odgovore na pitanje koje znam da muči brojne stanovnike Kaštela koji svako jutro na posao, kao i ja, odlaze u Split. Poštovani, da kad nas mislite maltretirati ne prilagođavanjem semafora na solinskoj Širini novim uvjetima u prometu. Svako jutro na putu iz Kaštela u Split gubimo vrijeme i novac te kasnimo na posao jer gužve su sve gore iz dana u dan. Radovi na plinifikaciji su potrebni ali malo promišljanja je potrebno, o tome je pisao i Portal grada Kaštela, da se svima nama olakša i poveća protočnost kroz Solin. Produžite vrijeme trajanju zelenog svjetla iz pravca Kaštela i tome prilagodite sve semafore na križanju  ili ujutro za vrijeme gužve neka policajci reguliraju promet. zar je to tako teško i neizvedivo? – pitanje je koje smo uputili na nekoliko adresa, između ostalog Županijskoj upravi za ceste i Hrvatskim cestama.

Odgovor, kojim potvrđuju da su za ovaj dio nadležne Hrvatske ceste, poslao nam je Željko Sikirica iz ŽUC-a dok iz Hrvatskih cesta ispostava Split, odgovora još nema

- To pitanje je u nadležnosti poduzeća Hrvatske ceste d.o.o. Ispostava Split jer se radi o državnoj cesti br. 8. Inače predstavnici HC su  članovi Povjerenstva za promet za radove plinifikacije Solin (uz prometnu policiju, komunalu Solin, Promet, Županijske ceste) te nisu smatrali da će biti problema na Solin-Širini osim standardnih gužvi a da će protočnost i sigurnost biti zadovoljavajuće.

Jesu li planinarska skloništa u Kaštel Kambelovcu napravljena po propisima o skloništima jer nemaju otvorenu niti jednu prostoriju za slučaj potrebe da se možes sklonit već se radi o zatvorenim kućama samo za članove društva?

- HPD Ante Bedalov upravlja planinarskom kućom 'Pod Koludrom' i planinarskim skloništem 'Orlovo gnijezdo'. Prema Hrvatskom Planinarskom Savezu (HPS) planinarska kuća nije objekt otvorenog tipa već s njime upravlja planinarsko društvo i otvara se prema dogovoru.

Planinarsko skloniste 'Orlovo gnijezdo' uvijek je otvoreno i njime se mogu služiti svi planinari te ljubitelji prirode. Nažalost, iz iskustva i prakse sva skloništa otvorenog tipa redovno se devastiraju i sve je teže održavanje istih. Eto mi se još uvijek trudimo 'Orlovo gnijezdo' napraviti sigurnim i ugodnim skloništem za svakoga.

Pitanja i nadalje možete postavljati putem maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili Kontakt forme…


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij