Dugo razdoblje stabilnog vremena prolazno će biti narušeno zbog lokalnih nestabilnosti sljedeća 2 dana

Naši prekomorski susjedi imaju pučku meteorološku izreku “Quattro aprilanti, quaranta duranti“, odnosno, kakvo vrijeme vlada prva četiri dana mjeseca travnja, takvo će nas vrijeme pratiti i sljedećih 40 dana. Postoji i druga verzija tumačenja ove pučke meteorološke izreke, a to je da sa današnjim danom završava četverodnevno razdoblje koje bi trebalo biti naznaka o tome kakve nas vremenske prilike dominantno čekaju sljedećih četrdeset dana.

Znanstvenih osnova za ovu pučku meteorološku poslovicu nema, a nakon prva dana ovogodišnjeg travnja, koji su bili stabilni, danas će se vrijeme djelomično promijeniti.

Nakon izrazito toplog ožujka, toplo i stabilno vrijeme nastavilo se prvih dana travnja. I jučerašnji dan donio je dosta sunca uz natprosječnu toplinu, no nastavak današnjeg dana donosi početak samo prolaznog nestabilnijeg razdoblja.

Danas će biti promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Već ujutro više oblaka bit će na jugu Dalmacije, gdje su mogući lokalni pljuskovi, a drugdje suho i djelomično sunčano. Sredinom dana, a osobito poslijepodne doći će do lokalno jakog razvoja oblaka uz prolaznu kišu, pljuskove i grmljavinu. Oborine će biti vrlo neravnomjerno raspoređene. Noću tiho, podno Velebita do umjerena bura. Danju će puhati većinom slab jugozapadnjak, a za vrijeme neverina prolazno pojačan vjetar promjenjiva smjera. Minimalne jutarnje temperature u zaobalju od 4 do 8°C, uz obalu i na otocima od 9 do 13°C. Najviše dnevne temperature od 15 ponegdje u Zagori do 24°C na sjevernom Jadranu.

Djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom bit će tijekom srijede. Iako će na nekim područjima oborine izostati, lokalno će biti kiše i grmljavinskih pljuskova, osobito popodne u Dalmaciji. Noću većinom tiho, danju će zapuhati slab zapadnjak i sjeverozapadnjak koji na moru popodne može biti umjeren. Minimalne jutarnje temperature u zaobalju od 4 do 8°C, uz obalu i na otocima od 9 do 13°C. Najviše dnevne temperature od 14 do 19°C, na sjevernom Jadranu i malo više.

Četvrtak će biti djelomično sunčan uz umjeren razvoj popodnevne naoblake i u većini krajeva suh. Samo iznimno popodne će lokalno biti slabih i prolaznih pljuskova. Noću će zapuhati slaba bura koje će danju jačati na umjereno do pojačanu, podno Velebita i na jaku s olujnim udarima. Minimalne jutarnje temperature u zaobalju od 1 do 6°C, uz obalu i na otocima od 7 do 11°C. Najviše dnevne temperature od 15 do 20°C.

Kraj tjedna donosi potpunu stabilizaciju vremenskih prilika.

U petak pretežno vedro. Puhat će slaba bura i sjeverozapadnjak. Jutro hladnije, u Zagori je moguć slab mraz. Najviše dnevne temperature od 16 do 21°C.

Subota donosi vedro vrijeme. Noću i ujutro slaba bura, rijetko gdje umjerena. Danju će puhati slab vjetar s jugozapada i zapada, na moru popodne umjeren sjeverozapadnjak. Toplije s najvišim dnevnim temperaturama od 17 do 22°C.

Vedro će biti i tijekom nedjelje. Bit će tiho ili uz slab dnevni vjetar. Bit će toplo s najvišim dnevnim temperaturama od 18 do 23°C.

Izvor : Dalmacija Danas


KOMENTARI: