PUČKI PIVAČI ČUVAJU TRADICIJU KORIZMENIH NAPJEVA
Župi Kaštel Štafilić i ove je godine pripala čast da bude domaćin trećeg po redu koncerta korizmenih pučkih napjeva, pod nazivom Tebe propeta molimo, kojeg s ciljem očuvanja tradicijskih napjeva organiziraju Pučki pivači Donji Kaštili, koji su upravo tom poznatom pjesmom i otvorili ovu večer.

Prepuna župna crkva Bezgrešnog začeća BDM najbolji je dokaz da u tome i uspjevaju, a svu ljepotu korizmenog pučkog pjevanja publici su, uz domaćine, predstavili i ženska klapa Senjkinje iz Senja, klapa Pokornik iz Ostrvice, Pučki pivači iz Kaštel Sućurca te župni zbor župe domaćina.

Posjetitelji koncerta, kojeg je vodila Mirjana Lemac, tako su imali prigodu čuti neke od poznatih napjeva, kao što su Svaka duša i Sretnih li vas ,s kojima su prvi put pred Kaštelanima nastupile članice klape Senjkinje, pod vodstvom Štefice Bilović.

Starim napjevima iz srednjih Poljica, O biči priljuti i Krunica na čast pet rana Isusovih, predstavila se mlada klapa Pokornik i njihov voditelj Zeslav Kožul Dećo, a upravo jedan takav stari sućurački napjev, 51. psalam Smiluj se meni Bože, izveli su dugogodišnji pjevači župnog zbora Sv. Jurja mučenika iz Kaštel Sućurca Ivanka Danek Delić i Denis Šikleski, inače i tekstopisac te komponzitor duhovnih šansona.

Pučki pivači iz Sućurca, pod voditeljskom palicom Zorana Danielova, otpjevali su popularne napjeve Ja se kajem, Ispovidajte se i Muka po Ivanu, dok se župni mješoviti zbor župe Kaštel Štafilić, kojeg vodi dr. Vladan Vuletin, predstavio skladbama Spasitelju razapeti, U zadnju noć života i Barjaci kreću kraljevi.

Čuvajući kroz pjesme koje govore o kalvariji i muci Isusovoj tradiciju svojih očeva i djedova, Pučki pivači Donji Kaštili, na čelu s voditeljem Stivnom Donkovim, izveli su napjeve iz „Donji seli“ - U Gospodina mučenje, O biči priljuti i Prosti moj Bože, napjev koji se desetke godina nije izvodio, a svi zajedno poslali su ovu korizmenu večer poruku svim posjetiteljima zajedničkom izvedbom pjesme Ja sam uskrsnuće i život Šime Marovića.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI: