GRANČICE ZA BLAGDAN CVJETNICE
Kao i godinama ranije, u susret blagdanu Cvjetnice, članovi društva za očuvanje prirodne i kulturne baštine Kaštela Bijaći, koje skrbi o staroj maslini u Kaštel Štafiliću, prionuli su rezidbi ovog zaštićenog spomenika prirode, kako bi osigurali da i ove godine donese dobar urod, a ujedno pripremili i mlade reznice za sadnju.

U tradicionalnu rezidbu, koju su organizirali društvo Bijaći i Udruga maslinara  Mastrinka, uključili su se i djelatnici Komunalnog pogona i Grada Kaštela, kao i učenici i profesori srednje škole Braća Radić i kaštelanske gimnazije, dakako uz nezaobilaznu pomoć kaštelanskih vatrogasaca.

Tako se i ovog subotnjeg jutra u raskošnoj krošnji ove starice i pod njom, našlo mnoštvo vrijednih ruku u rezidbi i sakupljanju grana, koje će se za blagdan Cvjetnice, osim u kaštelanskim župama, naći na blagoslovu i u drugim krajevima Hrvatske.

- Kod stare masline nema nikakvog „škarta“, od debljih grana kao i do sada planiramo raditi suvenire, a i nekidan smo punili ulje od njenih plodova koje je također suvenir – kazao nam je dopredsjednik društva Bijaći  Mili Bratinčević, dodajući kako će se grančice dobivene rezidbom  poslati i gradovima prijateljima, našim Janjevcima, Uredu Predsjednice te na brojne druge adrese diljem Lijepe naše.

Duštvo Bijaći, inače, na ovogodišnjem je Noćnjaku, međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara, koji se održao u Jelsi na Hvaru, dobilo prvu nagradu upravo za suvenir koji se izrađuje od grana stare kaštelanske masline, jedinstvene na Mediteranu, čija se starost procjenjuje na oko 1500 godina.

- Nakon rezidbe, grane se pohranjuju na suho i tamno mjestu, a nakon što odleže neko vrijeme, od njih se rade suveniri, pa je tako i prošle godine naše društvo dobilo zlatnu medalju, a ove godine smo nagrađeni brončanom i zlatnom medaljom te proglašeni kao šampioni u kategoriji suvenira izrađenih od maslinovih grana, koji su rad Nikole Bekavca iz Kaštel Lukšića - pojasnio je Bratinčević.

Bekavčeva „plitica za masline s kućarinom“, naime, na Noćnjaku je proglašena najboljim proizvodom od maslinovog drveta, dok su „pošpetice za kužinavat“ nagrađene zlatnom, a  treći predstavljeni rad  „terina za voće“  brončanom diplomom.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI: