RADOVI KASNE ZBOG SANACIJE OBAJU NADVOŽNJAKA PREKO PRUGE U KAMBELOVCU
Hitna sanacija nadvožnjaka u Kaštel Kambelovcu bi mogla značiti potpuno zatvaranje prometa magistralom na najmanje nekoliko mjeseci te sigurno odgađa otvaranje iste koje je bilo predviđeno za sredinu svibnja..

Prije dva dana kada su izvođeni radovi na rekonstrukciji starog nadvožnjaka ceste D-8 (Jadranske magistrale) u noćnim satima radnici su primijetili nekoliko pukotina i na konstrukciji novog nadvožnjaka

U međuvremenu su Hrvatske ceste poslale stručnjake da izvrše monitoring kojim su zaključili da je potrebna hitna sanacija novog i starog nadvožnjaka koji premošćuju željezničku prugu na dionici magistrale u Kaštel Kambelovcu.

– Metalna konstrukcija koja spaja dva dijela asfalta na desnoj traci u smjeru Splita je napukla na nekoliko mjesta, što može dovesti razdvajanja pojedinih segmenata, a kako su i stari i novi nadvožnjak povezani temeljima, sigurnost prometovanja objema nadvožnjacima je upitna. Već u narednih dan dva moramo izvršiti kompletnu analizu, procijeniti koliko su radovi ozbiljni kako bi znali na koji način pristupiti sanaciji, naravno i kako ćemo sve to financirati – rekao je za Portal Maroje Katić iz Hrvatskih cesta.

Na naše pitanje koliko je sigurno sada voziti preko nadvožnjaka, odgovorio je da ukoliko se pukotine prošire ili povećaju, možda će morati obustaviti prvo željeznički a potom i cestovni promet, ali je naglasio da građani ne trebaju brinuti jer se reagiralo na vrijeme.

Obećanje ludom radovanje

Već smo prije nekoliko godina pisali o tome kako je upitna sigurnost prometovanja starim nadvožnjakom te mu je potrebna velika sanacija. Na kritično stanje nas je prije par godina upozoravao naš  istaknuti stručnjak prof. dr  Ivan Ljubas koji je predvodio tim ATE-a u izradi prijedloga projekta sanacije starog nadvožnjaka, te upozorava koliko su ovaj objekt „nagrizli” vrijeme i intenzivan promet.

– Sanacija 2012. nije urađena pa je pitanje bi li se više po tom našem projektu i mogla izvršiti. Tada je urađeno samo najnužnije, tek toliko da bismo bili sigurni da se nadvožnjak neće srušiti, naglasio je Ljubas.

Posebno je istaknuo - Osim obnove metalnih konzola nužno je ojačanje čelične rešetke u sredini, ispod kolnika. Ona je djelomično obnovljena 2012. kada je uklonjena korozija sa čeličnih elemenata ispod nivoa kolnika ali to nije bilo dovoljno za kvalitetnu obnovu i pravo je čudo kako se ni do sada ništa zlo nije dogodilo.

Kako starom tako i nestručno urađenom novom nadvožnjaku neophodni su veliki popravci, jer su u očajnom stanju. Ako se hitno ne napravi kompletna rekonstrukcija, postoji realna opasnost za prometovanje tim dijelom ceste – rekao je Ljubas i dodao da je to što će se otvaranje magistralne ceste kroz Kaštela odgoditi za nekoliko mjeseci najmanji problem.

Iako je dugo očekivano otvaranje ceste D-8 kroz Kaštela bilo najavljeno za polovicu svibnja, sada ne samo da se nećemo voziti novom cestom već će promet bar u prvom dijelu turističke sezone biti preusmjeren na staru kaštelansku cestu. Pitanje što će Gradska uprava poduzeti kako bi se olakšalo prometovanje kroz Kaštela uputili smo gradonačelniku Udovičiću, a njegov odgovor objavit ćemo čim ga dobijemo.


KOMENTARI: