OVOTJEDNI ODGOVORI NA VAŠE UPITE
Ovog tjedna na vaše upite odgovore su poslali upravitelj Vlastitog komunalnog pogona Ivan Čagalj, pročelnica Ureda za društvene djelatnosti Sandra Zokić, a na pitanja o radu Portala grada Kaštela odgovor ste dobili iz uredništva.
Odgovori pristigli ovog tjedna od upravitelja Vlastitog komunalnog pogona, Ivana Čaglja

Kada će se uništene palme u Kaštel Kambelovcu i drugim mjestima zamjeniti i što će doći na njihovo mjesto?

- Borba protiv štetnika crvene palmine pipe koja uzrokuje  uništavanje palmi je vrlo kompleksna, skupa i s neizvjesnim ishodom.  Samo Brce u Kaštel Kambelovcu je vrijedna urbanistička cjelina te smo u razgovorima za hortikulturno uređenje Brca koje će valorizirati  cijeli prostor.

Što je sa uređenjem plaže i šetnice od Baletne u Kambelovcu do Poštanskog u Lukšiću?

- Plaža i šetnica od Baletne škole do Kaštel Lukšića je dio cjelovitog rješenja tog dijela obale  za koju bi tijekom ove godine tebalo pripremiti dokumnetaciju.

Park na Baletnoj školi je u lošem stanju, nakon radova koji su se tamo odvijali nije se uredio i tako dočekujemo turiste?

- Park kod Baletne škole tek čeka konačno uređenje koje je dosta zahtjevno. Dio uređenja će se izvesti u sklopu priprema za turističku sezonu.

Upravnom odjelu za društvene djelatnosti pristiglo je samo jedno pitanje, a odgovorila je pročelnica Sandra Zokić.

Kako sve udruge moraju podnijeti  godišnji izvještaj o financiranju i potrošnji sredstava, postoji  li mogućnost da građani vide ta izvješća, odnosno da se ona javno objave jer radi se o novcima građana?

Udruge građana koje ostvaruju sredstva iz proračuna Grada dužne su Gradu dostaviti izvješća o potrošnji proračunskih sredstava najkasnije 30 dana od dana završetka projekta, odnosno do kraja siječnja 2017. za redovnu djelatnost tijekom 2016. godine.
Osim toga, nadležna tijela i jedinice lokalne samouprave pa tako i Grad Kaštela vrše i kontrole na licu mjesta o utrošku sredstava iz proračuna, a nalaz navedenih kontrola je sastavni dio izjave o fiskalnoj odgovornosti. Ukupno financiranje udruga predmet je analize unutarnje i državne revizije. Godišnji financijski izvještaji udruga se objavljuju putem Registra neprofitnih organizacija.
Dakle, Zakonom o udrugama i Zakonom o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija propisana je objava financijskih izvješća za sve udruge kako bi utrošak novca bio javno dostupan građanima.
Udruge koje nisu podnijele izvješća ili su podnijele izvješća u kojima nije razvidno namjensko trošenje novca dobivenog iz proračuna neće dalje biti financirane iz proračuna.

Dva pitanja ovog su puta bila upućena i Portalu grada Kaštela, čije je uredništvo odgovorilo na njih

 Zašto neke teme iz vijesti ne idu u 37-mu,  kao što su najave koncerata i drugih kulturnih događanja pa da ostaju vidljivi duže vremena, a ne da ih „pojedu“ ostale vjesti.  Trenutno se 37-ma puni nekim glupostima. Može li urednik  ako treba, u 37-mu ubaci dio HR/Svijet kao na sportu i vijestima.

Pretpostavljam da mislite na rubriku Novosti koja se nalazi na samom vrhu Portala grada Kaštela. Naime, Novosti su namijenjene prvenstveno vijestima i obavijestima iz Kaštela, ali i drugim vijestima koje su od interesa građana Kaštela te vjerujemo da zanimaju čitatelje Portala.  Iz tog razloga Novosti su širokog spektra informacija i uključuju podrubrike aktualnosti, kulturu, crnu kroniku, gospodarstvo, Gradsku upravu, pisma čitatelja, vijesti čitatelja, foto beside i kritike, blic vijesti, sponzorirane objave i drugo, prvenstveno iz Kaštela.  Da vijesti u Novostima ne bi bile, kako kažete "pojedene", ostavljena je 21 vijest koju listanjem četiri stranice lako možete pronaći. Sve ostale možete pronaći kliknuvši na "next" ili ukucavanjem ključne riječi u tražilicu.
Trisedma je rubrika prvenstveno namijenjena mlađoj populaciji te sadrži "lakše" sadržaje poput raznih zanimljivosti, novosti iz svijeta tehnologije, glazbenog svijeta, rada i aktivnosti udruga mladih, predavanja i aktivnosti iz okolice, savjete i sl.
Zbog velikog broja sportskih događanja i sportskih udruga u Kaštelima posebno smo izdvojili rubriku Sport u kojoj objavljujemo sportske najave i rezultate kaštelanskih sportaša. U rubrici Sport HR/Svijet objavljujemo članke važnijih sportskih događanja u RH i Svijetu.
Smatramo kako sadašnja podjela rubrika zadovoljava veliku većinu naših čitatelja, ali u isto vrijeme razmišljamo i o eventualnim poboljšanjima koja ćemo primijeniti kada budemo smatrali potrebnim.

Tko održava facebook stranicu Portala – smeta način na koji neka događanja ili udruge se tretira bolje od drugih. Umjesto da Portal radi na jednom zajedničkom gradu, samo podiže razdor između ljudi.

Iako već dugi niz godina imamo Facebook stranicu, tek unatrag par mjeseci počeli smo sa intenzivnijim objavama te smo pokrenuli Portalov Twitter i Instagram profil. Prepoznajemo sve veći utjecaj društvenih mreža te ih smatramo važnima za izvještavanjem šire populacije.  Vaše navode kako neke udruge tretiramo više/bolje od drugih smatramo u potpunosti netočnima. Priliv informacija ovisi najviše o angažmanu novinara Portala ali i o angažmanu udruga ili pojedinaca jer, morate priznati da je nemoguće objaviti i izvijestiti o nečemu što ni ne znate da se dogodilo. Primjerice, Kaštela  mogu imati tri vaterpolo kluba, neki se trude i dostave informaciju jer žele da se za njihove aktivnosti zna, drugi su pak manje aktivni pa informacija ili ne stigne ili kasni. Svakodnevno zvati više stotina udruga, kako sportskih, tako ostalih, nemoguća je misija. Aktivan rad Portala iz tog razloga ovisi i o angažmanu udruga i stanovnika našega grada.

Pitanja i nadalje možete postavljati putem maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili Kontakt forme…


KOMENTARI: