hren
 

GRADI SE DRUGO OD TRI RECIKLAŽNA DVORIŠTA
Prema najavama iz Grada Kaštela, građevinski radovi na prvom gradskom reciklažnom dvorištu,a drugom u Kaštelima, koje se gradi na prostoru Pržaca u Rudinama, trebali bi biti gotovi do polovice svibnja, nakon čega će uslijediti radovi na organizaciji poslovanja.

Novo reciklažno dvorište korak je naprijed u gospodarenju otpadom u Kaštelima, gdje u ovom trenutku postoji već jedno reciklažno dvorište u sklopu željezare, kojim gospodari tvrtka Cezar, dok je u planu skori početak gradnje i trećeg reciklažnog dvorišta, na što Kaštela, u skladu s brojem stanovnika, obvezuju zakonski propisi.

- Na početak radova na novom reciklažnom dvorištu čekalo se zbog plana da se ono sufinancira iz sredstava Fonda za zaštitu okoliša, no zbog organizacijskih problema koji još nisu doveli do realizacije tog plana, sredstva za reciklažno dvorište u Rudinama, u ovom trenutku  osigurao je Grad Kaštela, a sredstva iz Fonda trebala bi stići naknadno – kazao nam je upravitelj Vlastitog komunalnog pogona, Ivan Čagalj.

Građevinski radovi na reciklažnom dvorištu teški su oko 1.650.000 kuna, dok će pripadajuća oprema koštati dodatnih 350.000 kuna.

- Građani koji odvojeno prikupljaju otpad, posebno plastiku, papir i slično, a nadam se da će ih svakim danom biti sve više, znaju da u Kaštelima postoji desetak zelenih otoka, kao i nekoliko lokacija s manjim kantama za odvojeno prikupljanje. Rad rciklažnog dvorišta planiran je tako da mi dovozimo otpad sa tih zelenih otoka, a odvojeno prikupljen otpad moći će donijeti direktno i naši sugrađani, koji često ne znaju gdje će s većim količinama tog otpada jer su ponekad kontejneri na zelenim otocima nedostatni - objasnio je Čagalj.

U reciklažnom dvorištu bit će objekt  za zaposlenike, parking, zelena površina te separator za ulja i masti. Među opremom bit će dvadesetak  različitih vrsta kontejnera za papir, plastiku, staklo, razne metale,  glomazni otpad, građevinski otpad iz kućanstava te opasni otpad poput elektronskog otpada, boja, ljepila i slično.
Prikupljeni otpad, koji će ujedno biti i reciklažni materijal, Grad će u daljnjem postupku prodavati tvrtkama koje se bave otkupom i recikliranjem. Kako se predviđa, neće se raditi o značajnijim sredstvima, ali cilj je smanjiti količinu otpada koji završi na odlagalištu Karepovac.

- Nadamo se da će funkcioniranjem ovog reciklažnog dvorišta biti unaprijeđen ekološki sustav u našem gradu te da ćemo smanjiti količine otpada koji danas nerazvrstan završava na Karepovcu, Mi svaku tonu koju odvezemo na Karepovac plaćamo dodatnih 200 kuna tvrtki Čistoća za brigu o tom odlagalištu pa se tako tijekom godine cifra koju platimo za odlaganje penje i do više stotina tisuća kuna  Ako tome dodamo i redovnu naknadu, možemo ustvrditi da se radi o ukupnom iznosu od 2 do 3 milijuna kuna, od čega bi se dio ušteđen pravilnim gospodarenjem otpadom, mogao upotrijebiti u neku drugu svrhu – zaključio je upravitelj Vlastitog pogona.

Uz postojanje desetak zelenih otoka u Gradu su planirali dodatno postavljanje još nekoliko takvih mjesta za odvojeno odlaganje otpada, a nadležni su ovom prilikom apelirali na građane da se zaustavi divljanje vandala i često paljenje kontejnera na zelenim otocima, što stvaraju lošu sliku i nepotrebno izvlači novac iz gradske blagajne.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij