KAŠTELANI NA NOĆNJAKU
Na ovogodišnjem Noćnjaku, međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara, koji se održao u Jelsi na Hvaru, sudjelovali su i pojedini kaštelanski uljari sa svojim uljima te društvo Bijaći, koje se i ove godine predstavilo s proizvodima od drva 1500 godina stare masline u Kaštel Štafiliću.

Uljari Mili Bratinčević i zadruga Lintar iz Kaštel Sućurca, Zračna luka iz Kaštel Štafilića te OPG Dragana Rudića iz Kaštel Novog, na Noćnjaku su sudjelovali sa svojim otvorenim uljima, a sva četiri proizvođača dobili su zlatne medalje za kvalitetu, za ulja sljubljenih sorti.

Društvo za očuvanje kulturne i prirodne baštine Bijaći i ove je godine na Noćnjaku sudjelovalo s proizvodima od maslinovog drveta, koje je izradio Nikole Bekavac iz Kaštel Lukšića.
Bekavčeva „plitica za masline s kućarinom“ proglašena je najboljim proizvodom od maslinovog drveta, dok su „pošpetice za kužinavat“ nagrađene zlatnom diplomom. Trećem predstavljenom radu, „terini za voće“ pripala je brončana diploma.
Društvo Bijaći ove su godine, na prigodnom štandu, predstavili i sve radove Nikole Bekavca, koji su u godinama ranije na ovoj manifestaciji osvajali nagrade.

Prema podacima organizatora ove je godine na Noćnjaku nastupilo tek nešto manje od 400 uljara i maslinara, a u konkurenciji prehrambenih i kozmetičkih  proizvoda od masline, kao i proizvoda od drva masline, natjecalo se devedesetak izlagača.


KOMENTARI: