BORBA ZA NORMALAN ŽIVOT
- Ne tražimo zatvaranje postojećih kamenoloma, ali tražimo da posluju u skladu s propisima, da im se ne dozvoli širenje, da nema otvaranja novih kamenoloma te da se poštuju sudske presude, jer normalan život je na ovom prostoru, u buci i prašini, jednostavno nemoguć – poručili su sa subotnjeg prosvjeda stanovnici naselja Plano, tražeći od nadležnih u državi te od gradova Kaštela i Trogira da poduzmu korake u zaštiti uvjeta življenja.

Na području Planog u ovom trenutku postoji 11 kamenoloma koji rade, od čega se tri kamenoloma nalaze na području koje administrativno pripada Gradu Kaštela, a njih osam Gradu Trogiru.

- Ovoliki broj kamenoloma na jednom području naprosto je neizdrživ, i pri tome nije važno koliko ih je u Trogiru, a koliko u Kaštelima, jer zrak ne poznaje granice. Unatoč  našim ranijim traženjima i stanju na terenu, u prosincu prošle godine Grad Trogir je dozvolio proširenje jednog kamenoloma sa pet na 15 hektara, što govori o njihovom odnosu prema trenutnoj situaciji.

Tražimo postavljanje mjernih stanica za mjerenje kvalitete zraka. Lokalna samouprava kaže: skupo je. Kako je skupo? Koliko košta ljudsko zdravlje? Tražimo i da inspekcije rade svoj posao, da se utvrdi radi li se prema propisima, jer mi svakodnevno vidimo nepokrivene kamione, radi se bez upotrebe vode, područja se ne saniraju, radi se uz cijeli niz drugih propusta .

Kada mi zovemo inspekcije da izađu na teren, one se vlasnicima tvrtki, koje imaju kamenolome u koncesiji, najave, vlasnici taj dan nastoje poštivati propise i opet ništa – kazala je ovom prilikom predsjednica Mjesnog odbora Plano, Nives Karanušić.

- Obraćali smo se Gradu Trogiru, podnosili brojne primjedbe, ništa nije usvojeno, U Kaštelima postoji bolja volja, grad je sudjelovao s nama u pravnom postupku za ukidanje studija utjecaja na okoliš za tri kamenoloma, koje su na Upravnom sudu poništene, međutim koncesionari rade kao da se ništa nije dogodilo. Kaštela su također, za razliku od Trogira, najavila izmjenu prostorno – planske dokumentacije – navela je predsjednica Mjesnog odbora.

Umjesto maslinika deponij šuta

- Umjesto da uživamo u ljepoti prirode mi svakodnevno živimo u buci, prašini, smradu i otpadu. Postojeće stanje dogorjelo nam je do noktiju. Osim kamenoloma koji se šire i kojih je iz godine u godinu sve više, ovdje imamo i deponij građevinskog otpada. Koliko smo upoznati, čovjek je dobio dugogodišnju koncesiju za maslinik, što smo pozdravili, ali od maslinika ništa. Danas tu imamo deponij šuta i pogledajte na što to sliči. Zanimljivo je da se cijelo jutro s ove strane gdje se održava prosvjed, pokušava bagerima zemlja navući preko šuta, kako nazočni novinari  ne bi ostali zgroženi kako to sve izgleda.

Ova tri kamenoloma na kaštelanskom području, unatoč odluci Upravnog suda kojom su se poništile studije utjecaja na okoliš, na osnovu kojih su dobili koncesiju, i dalje rade, čak se i proširuju – ustvrdila je Dragica Ivković, napomenuvši da problem na ovom području stvaraju i brojni nelegalni deponiji različitog otpada.

Građani su posebne kritike uputili i nadležnim inspekcijama, tijelima resornog Ministarstva i ostalim nadležnima, ustvrdivši da ne rade svoj posao te ne vode brigu o ljudima, spomenuvši pri tome kako se radi o eksploataciji i prodaji kamena koji je jedan od financijski najunosnijih poslova na ovim područjima.

Koncesionar: Mi smo legalisti

Prosvjed stanovnika Planog došao je popratiti i Ivan Šipić, koncesionar dva kamenoloma, koji je kazao kako građani imaju pravo na prosvjede, no kako su građani poprilično dezinformirani.

- Prije otprilike petnaestak godina Geološki institut napravio je ekspertizu na zahtjev Županije, kako bi se odredilo gdje se na području županije može eksploatirati mineralna sirovina. Rezultati su se ugradili u Prostorni plan Županije, gradovi su ucrtavali područja za eksploataciju i uvodili ih u svoje prostorne planove.  Pozvani su investitori, mi smo se odazvali, podigli kredite, kupili sredstva, zaposlili djelatnike  i došli ovdje poslovati  na temelju zakonitih dokumenata, a po tim dokumentima mi uredno i zakonito poslujemo.

Nama su različite inspekcije, poput Inspekcije zaštite na radu ili Rudarska inspekcije, česti posjetitelji i vide da mi provodimo njihove odluke, mi svoju djelatnost provodimo potpuno zakonito i prema propisima. Mi smo ovdje legalni poslovni subjekti, koji zapošljavaju oko 380 djelatnika, Ja osobno zapošljavam 27 djelatnika, izvozimo za Kinu, Italiju i druge zemlje. Godišnje plaćam koncesiju u iznosu od 160 tisuća kuna za dva hektara, a uz to plaćam i zauzetost prostora, plaćam postotak od eksploatacije tehničkog i arhitektonskog kamena kao i poreze.

Koncesionari kamenoloma su legalisti koji poštuju zakon – zaključio je Šipić te nadodao kako je prosvjed demokratsko pravo građana, ali kako se  pita gdje su nadležne institucije da točno informiraju građane, a potom i da eventualno s koncesionarima usklade i isprave ako nešto treba uskladiti.

Građani su u Planom, u subotu prijepodne,  potpisivali  i peticiju kojom se od gradova Kaštela i Trogira traži da što skorije pokrenu izmjene prostorno – planske dokumentacije kojom se trajno ukida mogućnost otvaranja novih kamenoloma u Planom.

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI: