PROBLEMI S ODLAGANJEM GLOMAZNOG OTPADA
Među pitanjima naših čitatelja prošlog se tjedna našlo i pitanje što nadležni poduzimaju kako na kaštelanskim ulicama ne bi bilo deponija glomaznog otpada te na koji način domaćinstva propisno mogu odložiti takvu vrstu otpada. To pitanje proslijedili smo upravitelju Vlastitog pogona Ivanu Čaglju, koji nam je kazao kako Grad pokušava naći najbolja rješenja, a uz put nas je upoznao i s cijelim nizom primjera odlaganja glomaznog otpada, s kojim se djelatnici Vlastitog pogona „bore“ na terenu.

Kako je kazao, taj problem prisutan je tijekom cijele godine, a posebno se intenzivira u prvim ljepšim danima, kada veći broj stanovnika uređuje okućnice, pojačani su radovi na poljoprivrednim  zemljištima i često se preuređuju unutrašnjosti kuća.

- Svaka varijanta odvoza glomaznog otpada je problematična i ima određene prednosti  i mane.
Vlastiti pogon je testirao različite varijante prikupljanja glomaznog otpada i sadašnji način je ono što je moguće provesti s obzirom na tehničke mogućnosti službe kao i na uobičajenu "praksu" naših sugrađana.
Ne postoje takve  prikladne površine gdje bi se mogli, bez nadzora, stalno postaviti kontejneri za glomazni otpad, a da se takvi prostori ne pretvore u divlja smetlišta i odlagališta građevinskog otpada. Takvi prostori postaju ruglo grada i susjedstva pa  građani ne žele takve kontejnere u blizini svojih kuća ili parcela - kazao je u uvodu Čagalj, osvrnuvši se na sve češća pitanja zašto na području grada ne postoje lokacije s velikim kontejnerima


Ivan Čagalj

- U ovom trenutku svaki građanin može radnim danom te prve subote u mjesecu,  od 7.30 do 14 sati dovesti glomazni otpad u prostor Komunalnog pogona u Kaštel Novom, gdje će ga preuzeti naši djelatnici - navodi dalje Čagalj.

Upravitelj Vlastitog pogona kazao nam je kako se i pri ovakvom odlaganju glomaznog otpada, gdje bi sve trebalo biti vidljivo, susreću s cijelim nizom različitih postupanja građana.

- U Vlastiti pogon može se dovesti pojedinačni glomazni otpad iz kućanstava, primjerice kauč, jedan madrac, hladnjak, televizor,  jedan-dva prozora i slično.  Sve veće od toga, realno nije otpad iz kućanstva već se mora zbrinuti u za to predviđenom odlagalištu na Karepovcu ili Planome uz plaćanje vlasniku odlagališta.  Isto tako, prihvatit ćemo i kesu - dvije građevinskog otpada koji je nastao u domaćinstvu na manjim građevinskim zahvatima poput preuređenja kupatila, a veće količine građevinskog otpada trebaju propisno zbrinuti uglavnom  izvođači radova, o čemu se dogovor postiže između investitora i izvođača.
U Vlastitom pogonu imamo svakodnevnih primjera da nam se dovezu kamioni  puni namještaja, prozora, aluminija, građevinskog šuta, s ciljem da ga zbrine Vlastiti pogon.  A pojedinci i više  puta dođu s  kamionima  punima otpada, jer eto "imaju velike kuće". I sad bi to mi trebali primiti u kontejnere i odvesti na odlagalište Karepovac o trošku Grada Kaštela, odnosno svih nas, iako se zna da privredni subjekti, poput vlasnika malih hotela, desetaka apartmana, obrtnici, vlasnici tvrtki, svoj otpad moraju sami zbrinuti, odnosno  unajmiti kamion i odvesti svoj otpad iz poslovanja  na uređeno odlagalište i platiti zbrinjavanje -  kritizirao je upravitelj Vlastitog pogona.

Prema iskustvima s terena vidljivo je da dio građana koji obavljaju neku poslovnu djelatnost, kao i vlasnici  golemih zelenih površina, golemih maslinika, voćnjaka, vinograda i drugih, koriste javne površine za bacanje otpada iz svoje djelatnosti. Isto tako glomazni otpad građani bacaju u kontejnere predviđene za manji komunalni otpad iz domaćinstava, a na više od 30 lokacija, uz kontejnere građani su stvorili male deponije koji su ruglo grada.

- Bez ikakvog osjećaja za  čistoću, javni prostor, tuđu ili zajedničku javnu imovinu otpad se baca gdje kome padne na pamet.  Gdje god ima imalo prostora za zaustavljanje većih vozila ili automobila s prikolicom, svugdje se baca otpad, na plaže, parkove, groblja, školska dvorišta, poljske puteve, potoke, tuđa zapuštena zemljišta.... Svi razmišljaju: to će netko skupiti, ali kako ih uvjeriti da tridesetak djelatnika u Vlastitom poginu, koji održavaju čistoću javnih površina, ne mogu servisirati glomazni otpad koji se baca na sve strane, posebno jer ih čekaju i drugi poslovi uređenja grada.
Neodgovorno je i nepristojno bacati otpad ispod nadvožnjaka na ulazu u Rudine jer osim što je to javna površina koja mora radi svih nas biti uredna, to je ujedno i prvi ulaz u grad sa zapadne stane i svaki turist koji uđe u naš grad  susreće se s općom nekulturom građana u ponašanju s otpadom.
Također,  svi znamo da  su prostori oko kaštelanskih groblja pozicije na koje se uporno dovozi svakakav otpad bez ikakvih obzira, bez poštivanja specifičnosti prostora, bez poštivanja mira pokojnika i svih koji tamo dolaze.
Ona sramota od glomaznog otpada iza Konzuma u Kaštel Lukšiću je slika naših sugrađana. Nije to nitko iz Splita dovezao tamo  - nabrojio je Čagalj neke od lokacija na koje se otpad bezobzirno baca.

Često se kaže da najviše efekta u sprječavanju takvog necivilizacijskog i nepropisnog ponašanja, imaju kazne. U Kaštelima su u posljednjih godinu dana  komunalni redari napisali tek nekoliko kazni, jer se odlaganje glomaznog i bio otpada uglavnom obavlja u okrilju noćnih sati. Iako je nekoliko puta upućen poziv građanima da anonimno prijave sve koji to rade, prijava nema pa nadležni ne mogu niti utvrditi počinitelja, napisati kaznu i tako indirektno smanjiti glomazni otpad na kaštelanskim ulicama.

- Volimo kazati kako grad treba biti uređen ako želimo razvijati turizam. Ja kažem, ajmo grad očistiti prvenstveno radi sebe, a  ako bude bolje nama bit će bolje i svim gostima. No, tog boljeg nema dok ne promijenimo ponašanje prema „gradskoj imovini“ jer ona nije gradska nego naša zajednička imovina – poručio je Čagalj.


KOMENTARI: