hren
 

U ORGANIZACIJI KLUBA ŽENA LIJEČENIH NA DOJCI KAŠTELA
Klub žena liječenih na dojci Kaštela obilježit će Dan narcisa u subotu,  25. ožujka u Prodajnom centru Kaštela (Emmezeta). Dan narcisa posvećen je ženama oboljelim od raka dojke od kojeg u Hrvatskoj godišnje oboli oko 2500 žena a umre oko 1000. 

Prigodom ove akcije dijelit će se edukacijske brošure, a cilj akcije je podići svijest žena o zdravlju dojki te educirati žene o važnosti preventivnih pregleda i ranog otkrivanja raka dojke.

Izborom zdravog načina života svaka žena može smanjiti rizik nastanka raka dojke a to su zdrava prehrana, tjelesna aktivnost, održavanje normalne tjelesne težine, smanjenje stresa, izbjegavanje pušenja i pijenje i sl.

-Rak dojke je najčešći zloćudni tumor u žena u svijetu koji nastaje kad normalne žljezdane stanice dojke promjene svoja svojstva i počnu nekontrolirano rasti i uništavati okolno zdravo tkivo. Broj oboljelih žena raste s dobi i u Hrvatskoj je vodeći uzrok smrti zbog raka. Očekuje se daljnji trend porasta broja oboljelih u Hrvatskoj. Od raka dojke najčešće obolijevaju žene iznad 50. godine života, ali sve češće i žene mlađe dobi. Zemlje koje su rano počele s organiziranim programom ranog otkrivanja (palpacija i mamografija) već imaju prisutan pad smrtnosti. U Hrvatskoj je 2006. godine počela provedba nacionalnog programa prevencije raka dojke, u kojem su sve žene u dobi 50 do 69 godina bile pozvane na preventivni mamografski pregled. Cilj programa je smanjiti smrtnost od raka dojke za najmanje 25%, navodi predsjednica Kluba Bora Duvnjak.

Rak dojke je u početnom stadiju obično bezbolan i asimptomatičan. Osobitu pažnju treba obratiti na:

- pojavu kvržice (čvora), a koja ne boli, čvrsta je do tvrda, nije pomična i ima nepravilne rubove
- otvrdnuća ili tvrda mjesta na dojci
- novonastale promjene u veličini i obliku dojke
- novonastalo raznoliko ponašanje dojki prilikom podizanja ruke ili bolovi
- zadebljanje ili izbočenje jedne dojke
- iznenada nastalo crvenilo koje ne nestaje, ili koža plavičaste boje
- uvlačenje kože ili izgled narančine kore (zadebljana koža s uvučenim mjestima)
- promjene na koži bradavice
- iscjedak iz bradavice i to vodenasti, gnojni ili sukrvavi, jantarnožuti, svjetlocrveni i smeđecrveni
- svrbež i pečenje uz ekcematozne promjene na koži u okolini bradavice
- malaksalost nepoznatog uzroka
- neobjašnjiva bol u kostima


KOMENTARI: