Veći dio tjedna u Dalmaciji će biti vedro i toplo. Promjenjivije se očekuje tek u nedjelju

Jučer je počelo kalendarsko proljeće, što znači da smo ušli u polovinu godine u kojoj je svijetli dio dana duži od tamnoga. Sunce je sve više na horizontu, a “jačanje” sunca osjetilo smo jučer po temperaturama zraka. 20°C izmjerenih u Makarskoj i Komiži ili čak 22°C u Kninu siguran su znak dolaska još toplijih dana. More se sporije grije od kopna i ima rashladan učinak, pa ne čudi da je Palagruža jučer sa 16°C bila najhladnija neplaninska lokacija u zemlji.

Prognoza vremena za aktualni tjedan prilično je monotona. Stabilni proljetni dani pratit će nas do pred kraj tjedna, a u nedjelju je moguća povremena kiša. Bit će toplo za dio godine pa će najviše dnevne temperautre zraka u većini krajeva biti 20°C ili više.

Utorak će biti pretežno vedar i suh. Promjenjive naoblake može popodne biti u Istri. Puhat će slabo do umjereno jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 3 do 8°C, uz obalu i na otocima od 8 do 12°C. Najviše dnevne temperature od 17 do 22°C.

U srijedu će u Dalmaciji biti pretežno, a na sjevernom Jadranu djelomično sunčano. Povremeno je uz više oblaka u drugom dijelu dana na sjevernom Jadranu moguća prolazna i slaba kiša, uglavnom u kvarnerskom zaleđu. Puhat će umjereno, na moru povremeno i pojačano jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 4 do 9°C, uz obalu i na otocima od 9 do 13°C. Najviše dnevne temperature od 17 do 23°C.

Četvrtak će u većini predjela biti pretežno sunčan i suh, jedino na sjevernom Jadranu postoji manja mogućnost prolazne i vrlo slabe kiše. Puhat će umjereno, na moru ponegdje i pojačano jugo, slabit će u večernjim satima. Jutarnje temperature zraka u blagom porastu, najviše dnevne bez veće promjene.

Petak donosi pretežno vedro vrijeme. Bit će tiho ili uz slab vjetar različitih smjerova. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 5 do 9°C, uz obalu i na otocima od 9 do 14°C. Najviše dnevne temperature od 18 do 24°C.

Subota će biti pretežno vedra. Noću tiho ili burin, danju slab jugozapadnjak, a navečer će zapuhati slabo jugo. Jutarnje temperature zraka bez veće promjene, najviše dnevne većinom od 18 do 24°C.

Prema aktualnim prognostičkim materijalima, nedjelja donosi promjenjivije vrijeme. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, a povremeno će biti kiše ili pljuskova s grmljavinom. Prolazno će zapuhati umjereno i pojačano jugo koje će u drugom dijelu dana okretati na sjeverozapadnjak. Bit će 3 do 4°C stupnja svježije u odnosu na subotu.

Izvor: Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI: