PRVI BELGIJSKI FAST FOOD U HRVATSKOJ OTVOREN JE U KAŠTELIMA
Specifičnost karaktera stanovnika Hrvatske, a posebno Kaštela, ljepota prirode, ugodna klima te želja za iskušavanjem novih životnih uvjeta, bili su razlog što su 28-godišnji Adrianne Danielle Gilliard i David Alfred Vlasselaer, odlučili svoj dosadašnji život u Belgiji, zamijeniti životom u Kaštelima.

Kako bi sebi osigurali životnu egzistenciju u Kaštelima, gdje su iznajmili stan, prije nekoliko dana ovaj mladi belgijski par otvorio je u Kaštel Novom fast food jednostavnog imena „Kod Adrianne i Davida“,

Posjetili smo ih u novootvernom objektu i s njima porazgovarali o razlozima koji su ih, u vrijeme kada mnogi mladi Kaštelani i Hrvati odlaze iz Hrvatske tražeći svoju šansu za posao i bolji život u neku od zapadnoeuropskih zemalja, doveli u Kaštela.

- Obišli smo veliki dio Hrvatske, a u Kaštelima smo prvi put bili prije nekoliko godina i stvarno nam se svidjelo, ljudi, krajolik, povijest, kultura...  a u blizini su i predivni gradovi Split i Trogir. Sve nas je to privuklo i u želji za promjenom odlučili smo pokušati upravo ovdje nastaviti svoj zajednički život , Kako  u Kaštel Novom imamo prijatelje, Tinu, koja je ovdje domaća i njenog supruga Davida, koji je također iz Belgije, odlučili smo da se smjestimo upravo u Kaštel Novom – priča nam Adrianne, koja je u Belgiji bila zaposlena u agenciji za nekretnine, dok je David po profesiji kuhar.

Kada su svoju ideju, a potom i odluku o odlasku iz Belgije priopćili članovima svojih obitelji koje žive u Bruxellesu i njegovoj okolici, reakcije su bile različite. Kako su nam ispričali, Davidova majka ih je podržala, ustvrdivši da je vrijeme mladosti, kada još nisu zauzeti obvezama prema djeci i ostalom, pravo vrijeme da iskušaju različite stvari, a među tim i život u drugačijim sredinama.  Za razliku od nje Adriannini roditelji bili su skeptični, posebno jer se radilo o odlasku u Hrvatsku, koju mnogi povezuju u kontekstu rata, loših socijalnih prilika, nesigurnosti i previranja.

No unatoč  što su ih pojedinci odgovarali od nauma, mladi par ipak je odlučio doći u Hrvatsku i Kaštela, otvoriti svoj obrt i kako kažu ostati u Kaštelima najmanje pet godina. A hoće li ostati duže ili možda  stalno te u Kaštelima odgajati svoju djecu u budućnosti, ovisit će o mnogo toga.

Svjesni su da neće biti lako, u što su se uvjerili pri otvaranja fast fooda. Kako su kazali, u borbu s administracijom mogli su krenuti samo zato što su im prijatelji Tina i David bili tu i što su većinu obveza preuzeli na sebe, pa su im se i ovog puta iskreno zahvalili, ustvrdivši da bi u protivnom brzo digli ruke od svoje odluke.

Tijekom našeg boravka u gostima kod Adrianne i Davida, pogledali smo i što nude Kaštelanima te što će sve imati priliku probati i gosti koji dođu u Kaštela.

Osim već standardne ponude, u koju je, kako su nam sa smiješkom kazali, obavezno uključena šunka i sir, mladi Belgijanci nude i nešto drugačije, od pomfrita koji se radi od pravih belgijskih krumpira, belgijskog piva, belgijske čokolade, različitih umaka o kojima smo do sada tek slušali pa do piletine s curryjem i drugim dodacima,  posebne salate od tunjevine, salate od surimija i ostalih zanimljivosti, koje se rijetko mogu naći u domaćim fast foodovima.

Za kraj nam je Adrianne iznijela i svoju želju, a to je da  Kaštelani prepoznaju  ono drugačije što im nude i da će tu hranu prihvatiti kao što su prihvatili i njih te da će u svom objektu imati goste tijekom cijele godine i to na obostrano zadovoljstvo.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI: