DOĐI U KAŠTELA ....
Umjesto da naš Kozjak, s naglasnom upravo na ovom naš,  čuvamo kao najveće blago koje nam je nebom dano, mnogi naši sugrađani, nažalost, i dalje ga doživljavaju isključivo kao odlično mjesto za odlaganje otpada.

Dok se mladi Kaštelani već nekoliko godina akcijama čišćenja pluća našeg grada trude probuditi ekološku svijest (i savjest) onim nešto starijim , premda bi bilo logično da je obrnuto, kad vidimo ovakve prizore kao na fotografijama, čini se da je njihov trud uzaludan.

Teško je shvatiti kako netko, osim ako je nepismen, što je u današnje vrijeme teško povjerovati,  može imati toliko obraza pa upravo pored postavljenih znakova „Zajedno čuvajmo okoliš“  iskrcati hrpe građevinskog otpada!? Neki  su otišli i korak dalje, pa u skladu sa svojom „kulturom“, znakove i polomili, vodeći se pri tom valjda mišlju što njima netko ima braniti da predivan pogled na Kaštelanski zaljev dodatno „uljepšaju“!

Bitno je „ušminkati“ svoje apartmane pred turističku sezonu, malo ih proširiti i renovirati kupatila, jer sa zvjezdicama, dakako, dolazi i koja kuna više, pa tko je onda vidio rasipati teško zaređeni novac i plaćati za odlaganje starih cigli, cijevi, umivaonika, wc školjki.... dok je čitav Kozjak na raspolaganju!?

Kad vidimo kako Splićani paze i čuvaju svoju park šumu Marjan, ne možemo se ne zapitati što je to u nama Kaštelanima toliko „naopako“ da sve što je dobro i pozitivno moramo uništiti, umjesto da u tome uživamo? Kad ćemo, umjesto da se stalno dijelimo, svi zajedno stati i boriti se da nam grad izgleda što ljepše i postane još ugodniji za život, te da se gosti  koji nam dođu požele i vratiti?

Jer što može bolje „napuniti baterije“ od šetnje ili vožnje biciklom zelenim Kozjakom, uživanja u predivnoj prirodi i pogledu koji pruža?  Ovakve „oaze“ svakako ne....

Foto: Čitateljica


KOMENTARI: