Čak 15 domaćinstava jednog prilaza Gospinom putu u Kaštel Sućurcu, u kojem živi ukupno 30 ljudi, ne može automobilom do svojih kuća jer se dio puta - urušio!

Dok se u Kaštelima “glancaju” zadnji kilometri brze ceste, neki dijelovi ovog grada nemaju ni adekvatan put do svojih kuća. Naime, čak 15 domaćinstava jednog prilaza Gospinom putu u Kaštel Sućurcu, u kojem živi ukupno 30 ljudi, ne može automobilom do svojih kuća jer se dio puta – urušio!

– Put je pao 1986. godine. Prije toga je postojao potporni zid i uređen put, a njime su mogli prolaziti i kamioni i automobili. Kada je 1986. godine pao potporni zid i urušio se dio puta, mi smo se međusobno skupili i sanirali ga i njime se moglo prolaziti do prije 20-ak godina. No tada stiže novi problem! Tu je prošao T-com svojim strojem i sve srušio – kazuje nam Marko (42) iz ove ulice.

Djeca u opasnosti

Najviše strahuje zbog djece. – Djeca moraju prolaziti preko puta koji se urušava, a visina je veća od tri metra. Stanje je osobito loše kada pada kiša, sve je klizavo i ne daj Bože da se tko posklizne, ne bi dobro završilo – dodao je.

Čini se da nitko nema sluha za rješavanje njima gorućeg problema.

– Budući da je put državni, ne možemo raditi daljnje zahvate na njemu. Ne daju nam ga renovirati, a općina još nije počela djelovati. Potpisali smo nekoliko peticija i tek u zadnje dvije godine osjećamo da se situacija malo popravlja. Čuli smo da je popravak odobren Gradskim proračunom, međutim problem je nastao kada je umro vlasnik kuće u blizini zida koji se urušio. On je, naime, ostavio kuću u nasljedstvo sinu koji je u Njemačkoj i Općina ga može pronaći oko potpisivanja pristanka. Tako da zadnje dvije godine jednostavno – čekamo. Pisali smo čak i pismo bivšem predsjedniku države, koji je poslao dopis Županiji, a ona pak proslijedila dopis Gradu koji je odgovorio da je upoznat s problemom i na tome je ostalo.

Tragičan ishod

O tome koliko je nemogućnost dolaska automobila do kuća i stanara može biti opasna, posvjedočila nam je Katarina (60) koja također živi u ovoj ulici:

– Moja je majka bila teško bolesna i Hitna pomoć joj je trebala dati kisik. Međutim, nisu mogli proći ovim puteljkom. Kad su se konačno uspjeli probiti do nas, ona je, nažalost, preminula.

Mi se nadamo da sličnih slučajeva neće biti u budućnosti i da će pristup ovim kućama riješiti na odgovarajući način.

Izvor: Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI: