PREMA DOKUMENTACIJI MEMORIJALNO DOKUMENTACIJSKOG CENTRA
Predavanje temeljeno na dokumentaciji i istraživanjima, koje govori  o kontinuitetu velikosrpske politike kao uzroku Domovinskog rata, u četvrtak je u dvorcu Vitturi održao dr.sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno – dokumentacijskog centra Domovinskog rata i ujedno član novoutemeljenog Povjerenstva za suočavanje s prošlošću.

- Tema predavanja potaknuta je određenim razmišljanjima, među njima svojedobno i razmišljanjima određenih visokih hrvatskih dužnosnika,  da je uzrok Domovinskom ratu „konglomerat loših politika“, odnosno  da su svi jednako krivi. Nasuprot tome, na osnovu dokumenata i njihovih izvora vidljivo je da je ipak riječ o kontinuitetu  velikosrpske politike kao uzroku Domovinskog rata. Radi se o izvorima iz 1939. godine, kada još nije bila uspostavljena NDH i kada ustaše nisu bile na vlasti. Na osnovu te dokumentacije može se zaključiti da sve ono što se dogodilo 1990. i 1991. godine u Hrvatskoj, praktično je bilo planirano 1939. godine, ista područja, isti razlozi i isti oni koji to podržavaju. Možemo kratko reći da je uzrok i cilj bio srpski narod u jednoj državi – kazao je Nazor.

Na predavanju se čulo kako je ono  vezano  uz brojne dokumente koji su zaplijenjeni za vrijeme akcija Bljesak i Oluja, gradivo koje jasno govori o tome što su bili ciljevi rata i na koji način su se ti ciljevi trebali realizirati. Tako, navedeni dokumenti govore da je do cilja „svi Srbi u jednoj državi“ trebalo doći ili kroz jedinstvenu  centraliziranu državu u kojoj prevlast ima najbrojniji narod ili će oni, svojom varijantom, ostvariti granice od Virovitice preko Pakraca i Ogulina prema Karlobagu.

Dokumenti o kojima se ove večeri govorilo, dio su arhiva Hrvatskog memorijalno – dokumentacijskog centra Domovinskog rata, koji je specijalizirani arhiv te javna znanstvena ustanova, kojoj je primarna zadaća prikupljanje  građe iz Domovinskog rata te omogućavanje njene dostupnosti. Ujedno, jedna od zadaća Centra je i interpretacija onoga što je u sadržaju te građe pa je tako u deset godina postojanja Centar izdao oko sedamdesetak različitih izdanja.
Najnovija od tih izdanja, poput „Republika Hrvatska i Domovinski rat“ , Atentat na Hrvatsku i  „Dokumenti RSK, tijek operacija Bljesak i Oluja“ ove je večeri predstavio viši arhivist i voditelj Odjela za arhivsko gradivo Centra Mate Rupčić.
Cijelu večer, koju je organiziralo društvo za očuvanje kulturne i prirodne baštine Kaštela Bijaći, izvedbom nekoliko duhovnih napjeva, upotpunili su Pučki pivači Donji Kaštili.

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI: