hren
 

NOVA BORBA ZA DOSTOJANSTVO I JEDNAKOST
Povodom međunarodnog Dana žena, dana u kojem bi se trebala slaviti dostignuća i životni uspjesi svih žena svijeta, članice Foruma žena SDP-a Kaštela, uputile su poruku i čestitku ženama Kaštela i Hrvatske.

- Kada su  početkom 20. stoljeća aktivistice za ženska prava, među njima i Klara Zetkin, postigle da se glas žena čuje diljem svijeta, a njihova ostvarenja i dostignuća budu priznata kao i dostignuća muškaraca, sigurno nisu očekivale da će se nakon 120 godina  žene u jednoj civiliziranoj državi ponovno boriti za dostojanstvo i jednakost.

A događa se to danas u našoj predivnoj Hrvatskoj, koja s razlogom, na svim jezicima, nosi žensko ime. U Hrvatskoj u kojoj su još u prošlom stoljeću žene uglavnom  bile uz rame s muškarcima, jednako bile plaćene, jednako tretirane pred zakonom, imale jednako pravo glasa,  jednake mogućnosti i pravo izbora.

I umjesto da se ta jednakost i ravnopravnost razvija s razvojem društva, danas su ženska prava u Hrvatskoj u mnogim segmentima marginalizirana, a položaj žene vraćen stotinama godina unatrag. Tako su danas, u inflaciji različitih poduzetnika,  žene za svoj rad potplaćene, a ekonomsko nasilje nad ženama svugdje je prisutno.

Žene u Hrvatskoj, unatoč svojim sposobnostima, ne sudjeluju ravnopravno u političkom životu i donošenju važnih odluka, a mnoge od onih koje su ipak ostvarile svoje mjestu u politici i vođenju države izložene su verbalnom nasilju okoline u kojoj se smatra da je žena stvorena tek za domaćicu, majku i krevet.  Pa se tako još uvijek sjećamo izjave jednog od naših političara da je žena za madraca, a ne mudraca.

Žene su svakodnevno izložene nekoj od vrsta seksualnog nasilja, kao i ucjena u kojima je neželjeni seks karta za uspjeh. U crnim kronikama sve je više različitih vrsta zločina i kriminalnih radnji u kojima su žrtve upravo žene, silovane, ubijene, nestale, a značajan broj tih djela još nema oznaku „zaključeno“, što nije začuđujuće ako se zna da pojedinci koji bi trebali biti razum ovog društva, silovanje proglašavaju tek jednom vrstom spolnog odnosa.

Ženama u Hrvatskoj danas pojedinci žele u potpunosti ukinuti pravo na odluke o svom tijelu, a pravo na abortus postao je glavni problem cijele zajednice, pri čemu se nesretne žene, primorane na taj čin, osuđuju i diskriminiraju.

Pojedinci su doveli do toga, da u suštini svoje licemjernosti, djeci uskrate pravo na moderan vid zdravstvenog odgoja u školama, koji bi vjerujemo, doveo do smanjenja negativnih radnji, a izgradio sposobne, samosvjesne i samopouzdane mlade ljude, koji bi znali što znači riječi jednakost i ravnopravnost.

Problema u ostvarenju prava žena na jednakost ima mnogo i zato u većim gradovima u Hrvatskoj, po uzoru na pojedine gradove u svijetu, danas ženske udruge organiziraju Noćni marš za prava žena, kojima i mi dajemo podršku.

Podršku dajemo i zahtjevima koji se s marševa upućuj, a sve uz poruku Vladi Hrvatske kako je dosta politike koja mrzi žene.

Svim svojim sugrađankama, ženama, majkama, susjedama, prijateljicama, djevojkama, staricama  i svim ženama diljem svijeta, ovom prilikom želimo uputiti čestitke za njihov dan u želji da dostojanstveno žive svoj život, budu odgovarajuće nagrađene za svoj rad, da riječ nasilje znaju tek iz filmova, da svi imaju jednako pravo glasa i da sposobne žene budu temelj politike koja Domovinu vodi naprijed.

Sretan vam Dan žena – poručile su članice Foruma žena SDP-a kaštela.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij