MINISTAR MARIĆ U KAŠTELIMA
- Agonija Kaštelanskih staklenika traje već dva desetljeća, a Ministarstvo državne imovine pokušava pridonijeti rješavanju tog problema i ubrzati proces izlaska iz stečaja. Mislim da smo na pravom putu i da će se rješenja izlaska iz stečaja vrlo brzo pronaći te da će se namiriti vjerovnici, a bivši zaposlenici dobiti plaće koje potražuju – kazao je ministar državne imovine,  Goran Marić, kojeg je, zajedno s državnim tajnikom Tomislavom Bobanom, ovog utorka ugostio kaštelanski gradonačelnik Ivan Udovičić.

Ministar Marić ujedno je kazao kako su naznake da će se stečajni proces ubrzati prodajom dijela imovine Kaštelanskih staklenika te da će država biti partner u rješavanju problema.

Tema Kaštelanskih staklenika bila je jedna od glavnih tema razgovora ministra, državnog tajnika i gradonačelnika, a u razgovoru je sudjelovao i stečajni upravitelj Kaštelanskih staklenika, Vedran Šeparović.

On je ovom priikom naveo kako ga raduju naznake da bi se u Staklenicima trebala nastaviti primarna djelatnost te kako je imovina Kaštelanskih staklenika procijenjena na 250 milijuna kuna. Sveukupna dugovanja, podsjetio je Šeparović, iznose 95 milijuna kuna, od čega radnici potražuju 50 milijuna, a država kao vjerovnik 35 milijuna kuna.

Osim i Kaštelanskim staklenicima, razgovaralo se i o temi neriješenih imovinsko – pravnih odnosa na nekretninama, između države i jedinica lokalne samouprave. Gradonačelnik Udovičić napomenuo je kako i u Kaštelima ima niz takvih problema, a među najznačajnijima su nekadašnje „niško“ odmaralište, koje Grad koristi i održava, kamp u Gomilici, kojeg bi Grad aktivirao za društvenu namjenu te bivša Jugovinilska pruga koja bi mogla postati nova prometnica za spoj sjevera i juga Kaštel Sućurca.

- Neriješeni imovinsko – pravni odnosi sa jedinicama lokalne samouprave, posebno u dijelu koji se odnosi na nekretnine vezane uz pravne osobe ili države s područja bivše države, jedan su od najvećih problema s kojima se Ministarstvo državne imovine uhvatilo u koštac.  Radi se o desetcima tisuća neriješenih predmeta između RH te gradova i općina. Zbog malog broja ljudi koji su na tome radili u značajnom smo zaostatku, no preustrojem Ministarstva navedenom problematikom bavit će se služba za rješavanje takvih problema. Isto tako, u pripremi su izmjene Zakona o raspolaganju državnom imovinom, što će rezultirati da se pojedina imovina može staviti u funkciju bez obzira na vlasništvo. Pojedine slučajeve, gdje su se neki uknjižili na imovinu na koju nisu mogli i nisu smjeli, proslijedit ćemo DORH-u da se oni tim pozabave – zaključio je Marić.

Novinari su ovom prigodom, a zbog činjenice da je ovog dana potvrđeno iz HEP-a da je postignut  dogovor s Inom po kojem će HEP kupovati plin po većoj cijeni nego će ga potom prodavati, što znači da će netko iz Uprave HEP-a svjesno morati potpisati gubitak, ministra pitali smije li to Uprava HEP-a samostalno potpisati, je li bila dobra odluka Vlade o zamrzavanju cijena te umanjuje li se na ovaj način vrijednost HEP-a?

Ministar je kazao kako je prvo pitanje za Upravu HEP-a te je ustvrdio da Uprava sigurno zna što može i što će napraviti, a o cijeni je rekao, kako je dobro da se ne povećava cijena energeta bitnih za egzistenciju.

- Nijedna ozbiljna Vlada ne smije dozvoliti ono što se dogodilo prije nekoliko godina da je cijena plina i električne energije istog dana poskupjela za 30 posto. Ovim činom ne umanjuje se vrijednost HEP-a, jer svi znamo da državna poduzeća posluju u smjeru općeg dobra, a funkcioniraju na učinkovit način, no ne smiju stvarati ekstra dobit na štetu građana – odgovorio je ministar.


KOMENTARI: