GRAĐANI TRAŽE SIGURNIJE I BOLJE PROMETOVANJE
Stanovnici dijela Starčevićeve ulice u Kaštel Sućurcu, ostali su neugodno iznenađeni kada su ih jednog jutra  na njihovim automobilima dočekale obavijesti o prekršaju zbog nepropisnog parkiranja,  a ta akcija policijskih službenika navela ih je da javno progovore o problemima u prometu s kojima se svakodnevno susreću na tom području.

Većina stanovnika Starčevićeve ulice svoje automobile parkira uz prometnicu, netko na zemljanoj površini, netko na prostoru koji su uredili za tu namjenu, a netko i na nogostupu, odnosno, u nedostatku adekvatnog parking prostora, svatko se snalazi na svoj način, a pri tome pojedini vlasnici čine prekršaj, ali pojedini i ne.

- Uglavnom se parkiramo uz prometnicu, na zemljanoj podlozi, koja je u privatnom vlasništvu građana. Neki od nas uredili su dijelove svojih okućnica uz cestu kako bi sebi osigurali parking prostor. Na istim tim prostorima, posebno tijekom ljeta kada tu ima malo hlada, parkiraju i pojedinci koji rade u policijskoj postaji koja se nalazi u blizini. Zna se dogoditi da ponekad vozilo ostane centimetar ili dva na kolniku, ali ne ometa promet. Mislimo da je ovo masovno pisanje kazni za nepropisni parking bilo samo treniranje strogoće, a od svih problema u parkingu diljem Kaštela, oni su izabrali baš ovu ulicu, u kojoj građani uglavnom parkiraju na svom zemljištu i ne ometaju sigurnost prometa – ustvrdila nam je grupa građana s kojima smo razgovarali.

Kao čudnu zanimljivost cijelog slučaja građani navode da su im kazne napisane tijekom noći, točnije oko 1.30 sati pa se dodatno pitaju jeli to bilo potrebno. Objašnjenje smo potražili u Policijskoj upravi Splitsko – dalmatinskoj, odakle smo dobili odgovor kako u svemu nema ničeg spornog.

- U svezi vašeg upita, obavještavamo vas da su policijski službenici, zadnjeg dana siječnja, u ulici Ante Starčevića u Kaštel Sućurcu zatekli 20 nepropisno parkiranih vozila. Obzirom da je nedvojbeno utvrđeno počinjenje prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, policijski službenici su vozačima ostavili obavijest o počinjenom prekršaju – glasio je službeni odgovor.

Tako su se građani morali pomiriti s činjenicom da je utvrđeno počinjenje prekršaja, no ne mire se s činjenicama, kako kažu, da je sigurnost u prometu u ovoj ulici na niskim granama, a prometnica neodgovarajuća za količinu prometa koji se njome odvija.

-  U ovoj ulici nalazi se stanica za tehnički pregled vozila, kao i policijska postaja pa možete zaključiti koliko se prometa njome odvija. Teška vozila, posebno kamioni koji i ne bi smjeli ovuda prometovati, uništili su cestu, koja je sada puna rupa i ulegnuća. Nogostup postoji s jedne strane, no nije uređen, a na pojedinim dijelovima je i preuzak. Na ulici nema prometne signalizacije pa tako ni označene linije, ni pješačkog prijelaza. Zanimljivo je da svi koji pješice dolaze u policijsku postaju nešto obaviti, čine nekoliko prekršaja jer ili hodaju kolnikom gdje nema nogostupa ili prelaze ulicu gdje nema pješačkog prijelaza. Svakako moramo spomenuti da se tu nalazi i nekoliko velikih stabala bora, čije se grane nadvijaju na ulicu pa kako ne bi oštetili vozila, vozači ih zaobilaze i ne drže se svog pravca kretanja.  O izgledu ulice i prometnoj (ne) sigurnosti mogli bi nabrajati satima... – kazali su građani, koji su prozvali Grad da ne čini ništa, unatoč što su im se građani obraćali, da se stanje i sigurnost u ovoj ulici popravi.

U neslužbenim razgovorima s nadležnima saznali smo da bi za potpuno  uređenje nogostupa u toj ulici trebalo urediti imovinsko – pravne poslove s vlasnicima, da nije moguće na uskoj ulici ocrtati bijelu liniju razdvajanja smjerova, da iz sličnih razloga ne mogu biti ni označeni pješački prijelazi te da se odluka o zabrani prometovanja odnosi samo na teška vozila u tranzitu, dok ona s krajnjim ciljem obavljanja neke djelatnosti i slično mogu tuda prometovati. A da je potrebno urediti stabla svi se slažu.

Međutim to su bili neslužbeni odgovori, a službeni odgovor iz Grada ni nakon više dana čekanja nismo dobili. Zbog toga nismo uspjeli saznati hoće li se i što pokrenuti  kako bi građani bili zadovoljniji, a uvjeti prometovanja Starčevićevom ulicom sigurniji. Do konkretnih odgovora i zahvata, građanima preostaje poštivati prometne propise i pripaziti gdje i kako parkiraju svoja vozila.

Foto: Ante Majić


KOMENTARI: