Iako jednodnevna, prva marčana bura mogla bi napraviti manje štete, osobito podno Velebita i Biokova

Nakon olujnog juga koje je obilježilo prvi ožujski vikend, stiže i prva marčana bura. Tijekom ponedjeljka nad sjevernom Italijom će jačati nova ciklona koja će se preko Italije i Jadrana premještati prema jugoistoku i u srijedu će se nalaziti nad Jonskim morem.  Ciklonu će najaviti jugo na Jadranu koje će zapuhati u drugom dijelu i krajem ponedjeljka, a u noći na utorak će na sjevernom Jadranu okrenuti na buru. Tijekom utorka i u noći na srijedu bura će uz jačanje širiti prema Dalmaciji, a najjača bi trebala biti u srijedu rano ujutro. Tada se podno Velebita očekuju udari bure i preko 150 km/h.

Zanimljivo je da će ovogodišnja prva marčana bura stići točno po „voznom redu“, odnosno na datum 7. ožujka koji se u pučkoj meteorologiji najčešće navodi kao termin pojave prve marčane bure.

U utorak će veći dio dana biti umjereno do znatno oblačno, povremeno uz kišu, a ponegdje i uz izraženije pljuskove s grmljavinom. Lokalno će pasti preko 30 litara kiše po kvadratnom metru. Na većem dijelu sjevernog Jadrana sredinom dana će nastupiti prestanak oborina, navečer će se djelomično razvedriti. Umjerena do jaka bura s olujnim udarima prvo će zapuhati na sjevernom Jadranu, na jugu Dalmacije u početku umjeren do jak lebić i jugo. Bura će se prema kraju dana širiti na cijelu obalu, a navečer će podno Velebita biti olujna s orkanskim udarima. Jutarnje temperature neće se puno razlikovati od najviših dnevnih koje će biti od 8°C ponegdje u zaobalju do 15°C na otocima Dalmacije. Navečer posvuda hladnije.

U srijedu će se razvedravanje proširiti na cijelu obalu pa će veći dana posvuda prevladavati sunčano. Ujutro će puhati jaka i olujna bura, ponegdje s orkanskim udarima. Podno Velebita su mogući udari preko 150 km/h mjestimice. Bura će u drugom dijelu dana biti u umjerenom slabljenju. Jutarnje temperature bit će u blagom padu, a najviše dnevne u porastu i bit će od 12 do 18 Celzijevih stupnjeva.

Četvrtak i petak cijelom Jadranu donose pretežno sunčano vrijeme uz umjerenu, na udare povremeno pojačanu i jaku buru. Usprkos buri, bit će toplo s najvišim dnevnim temperaturama većinom od 15 do toplih 20 Celzijevih stupnjeva.

Stabilno i djelomično sunčano zadržat će se u subotu. Noću tiho ili slaba bura, danju će puhati slab do umjeren zapadnjak. Bit će toplo s najvišim dnevnim temperaturama od 16 do 21°C.

U nedjelju promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Povremeno će padati kiša, zapuhat će umjeren levant i bit će neznatno svježije.

3 marčane bure

Mnoge pučke izreke i vjerovanja uz ožujak vezuju tzv. marčane bure. Vjeruje se da u ožujku moraju zapuhati 3 snažne bure. Ovakvo vjerovanje često ima utemeljenja u stvarnosti jer je ožujak jedan od najvjetrovitijih mjeseci na Jadranu, a bura je najčešći vjetar. Pučki meteorolog čak predviđa i 3 datuma u ožujku u kojima se bura javlja, no datumi su različiti u pojedinim krajevima. Osobito često se navode datumi 7., 17. i 27. ožujka. Ponegdje se na srednjodalmatinskim otocima navode datumi 7., 14. i 21. ožujka. Ovakve datume ipak treba uzeti sa velikom dozom rezerve jer, iako spomenuti datumi ponekad donesu buru, često se dogodi da bura u te datume uopće ne zapuše, a moguće je da tzv. marčane bure sasvim izostanu. Ožujak je prijelazno razdoblje iz zime u proljeće, stoga složena gibanja opće atmosferske cirkulacije nisu jednaka svake godine. Zima je ponekad hladna, ponekad topla, pa tako i ožujak s vremena na vrijeme iznenadi brojnošću i intenzitetom svojih ciklona, ali i «mirnim» vremenom bez jakih vjetrova.

Na širem splitskom području bura prosječno najčešće i najjače puše u prvoj dekadi ožujka, a najrjeđe u drugoj. Opet je česta krajem treće dekade, kada se obično jave jača, ali kratkotrajna zahlađenja.

Prije godinu dana ožujak je na svom početku donio, slično kao i ove godine, olujno jugo (visoka plima je 5.3.2016.  plavila obale u Istri na Kvarneru). Prva marčana bura lani je stigla 13.ožujka 2016.  Najjači udar bure u Hrvatskoj te nedjelje izmjeren je na Krčkom mostu i iznosio je orkanskih 167 km/h. Udari bure u okolici Senja dosezali su 152, a na Paškom mostu 148 km/h. Olujnih udara bure bilo je i u naseljenim područjima. Na Pagu je bura puhala s udarima do 100 km/hm, u Puli do 86 km/h, Zadru 79 km/h, Splitu i Makarskoj 72 km/h.

Druga marčana bura je lani stigla s prvim danima astronomskog proljeća.   23. ožujka 2016. na Krčkom mostu bura je imala udare do 167 km/h, na Paškom do 170 km/h. U Prizni su udari vjetra dosezali 173 km/h. Poznati njemački meteorolog i lovac na oluje, Marko Kaschuba, te srijede je boravio u Hrvatskoj samo radi bure i ručnim je anemometrom izmjerio udare bude od 186 km/h u podvelebitskom primorju. Ipak, neslužbeno najjače udare bure zabilježili su članovi senjskih lovaca na oluje. Oni su ručnim anemometrom bilježili udare preko 190 km/h, a u nekoliko navrata anemometar im je pokazao “error”, što se događa isključivo kod udara vjetra iznad 200 km/h.

Izvor: Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI: