VJEŽBA CIVILNE ZAŠTITE I HITNIH SLUŽBI
Pripadnici Civilne zaštite Kaštela, u suradnji s pripadnicima hitnih i interventnih službi, ove su srijede uspješno spasili djecu i djelatnike osnovne škole Kneza Mislava U Kaštel Sućurcu, koja je doživjela značajnija oštećenja kao posljedicu potresa, a pri tome je u školi buknuo i požar.

Naravno, ipak nije bila riječ o stvarnom događaju već o vježbi zaštite i spašavanja kod prirodnih i tehničko-tehnoloških nesreća i katastrofa potresa i požara, koju je organizirao Stožer civilne zaštite Kaštela, a povodom Dana civilne zaštite Republike Hrvatske.

Prema dinamici izvođenja vježbe potres je pogodio školsku zgradu u 11 sati, a odmah je i izbio požar. Već minutu kasnije, ravnateljica škole dala je zapovijed za davanje znaka za uzbunu te početak evakuacije osoba koje su se nalazile u školi. Centar 112, koji je zaprimio poziv, dvije minute nakon početka potresa, obavijestio je DVD Mladost i ŽVOC Split, policijsku postaju Kaštela, Hitnu pomoć u Kaštelima kao i načelnika stožera Civilne zaštite, Zorana Bonacina.

Vatrogasci su stigli već nakon tri minute s navalnim vozilom, a obavještavaju se i pripadnici druga dva DVD-a u Kaštelima, kako bi stigli u pomoć. Minutu nakon dolaska vatrogasci Mladosti započeli su s gašenjem požara.
Nakon nekoliko minuta u akciju su se uključili i pripadnici HGSS-a te Crvenog križa, a HGSS-ovci su uz pomoć pasa tragača  pronašli ozlijeđenog zatrpanog učenika....

Nakon 23 minute požar je ugašen, osiguran krov nastradao u požaru, a djeca i djelatnici bili su na sigurnom i onima kojima je trebala, pružena je pomoć.
 
- Vježba je prošla prema planu, sve je proteklo u najboljem redu. Zadovoljni smo prikazanim od strane svih sudionika. Za vježbu je bilo planirano 25 minuta, mi smo je završili u 23 minute – kratko je na kraju kazao načelnik Bonacin.

Foto: Filko Garbin


KOMENTARI: