hren
 

MAŠKARANA TRADICIJA
Maškare iz sva tri kaštelanska krnjevalska društva te gosti iz Rijeke, Ptuja, Kaštelanske zagore, Korenice, Trogira i Primoštena, ovog su Pokladnog utorka, u maškaranoj povorci prošli put od Nehaja do Kaštel Starog te tisućama građana, koji su izašli na ulice Donjih Kaštela, priuštili još jedan veseli Donjokaštelanski krnjeval.

Nekoliko kilometara dug put donjokaštelanskom rivom prošle su ovom prilikom brojne javne osobe, političari, glumci, obični građani sa svojim manama i vrlinama, koje su, na sebi svojstven način, maškare utjelovile kroz cijeli niz točaka.

Pa su tako maškare zorno prikazale kako izgleda tičja gripa, kako se krede struja, kako se od Ine pravi Mol, a od HEP-a Ina, kako je Gregor iz Tele 2 postao tema kolinja, što je to kaštelanski masakr motornom pilom, kako izgleda kad komunalni redari dijele kazne te na koje se načine može prikazat postojeće stanje u Gradskoj upravi.

U povorci se našao i određeni broj useljenika, koji budućnost vide u prosperitetu Kaštela i Hrvatske, a nije nedostajalo ni gangstera s mora, kao ni gusaka u magli.

Vrač iz regiona koji je već posjetio Kambelovac i Rijeku, našao se ovog dana i u Donjim Kaštelima, a Sućurani su objavili da je njihov referendum za odcjepljenja Sućurca od ostatka Kaštela uspio. Svoje nove ročnike predstavili su i na ovom krnjevalu, kojeg je nakon trodnevnog odmora u luksuznom sućuračkom hotelu, posjetio i Donald Trump.

Kako ćemo – lako ćemo, poručili su gosti iz Rijeke, a desetak mladih dama, po tom sistemu, uokolo je skupljalo Pokemone.

Koliko se sadašnji život razlikuje i razlikuje li se uopće od života u prapovijesti nastojali su dočarati najmlađi članovi Donjokaštelanskih maškara, a ove su godine u krnjevalskoj povorci posebno bila zastupljena kokošja jaja, na više načina i sa salmonelom i bez nje.

I dok gradske i županijske vlasti još nisu odlučile kad će započet radovi na novoj luci u Kaštel Starom, maškare su svoju lučicu s tisućama vezova prema Lukšiću te prema Slatinama, već dobile, ali ne samo lučicu nego i Kapetaniju te suvi vez Opor – Radošić.

Sudionici i publika ovogodišnjeg Donjokaštelanskog krnjevala i ove su godine mogli uživati u plesu slovenskih zvončara, ali i u ojkalici koju su u Kaštela donijeli kaštelanski Vlaji.

Naravno, cijela priča o Donjokaštelanskom krnjevalu ne bi bila ispričana da u povorci, koju je predvodio Mirko Jakelić nosivši zastavu domaćina krnjevala, KKU Poklade, nisu bile mala i velika kraljica krnjevala Petra Grbeša i Neda Grozdanić, nezaobilazni Miljenko pl. i meštar od krnjevala, Marko Grozdanić.

Krnjeval se nije mogao održati ni bez gradonačelnika Kaštela Ivana Udovičića, kojem su maškare morale vratiti vlast i zamjenika gradonačelnika Milija Novaka te, kako su ih maškare nazvale, buduće vlasti, predsjednika Gradskog vijeća Denisa Ivanovića i pročelnice Sandre Zokić.

A za uspjeh ovogodišnjeg krnjevala zaslužni su i glazbari Zrinskog te Kaštelanske mažoretkinje, kao i veseli voditelji Joško Vukšić, Mirjana Lemac i Frane Kuzmanić.

Svi zainteresirani ovog su dana mogli kupiti 28. broj satirično – humorističnog lista Maškadur, a oni sretniji, uz Maškadur dobili su i pjat makaruni...

I na kraju, za sve što je bilo i naopoko i naoposun, račun je platija Krnje, ovaj put u liku prve žene Hrvatske, koja je, poput pravog Djeda Mraza, hrvatskoj djeci za Božićne blagdane dijelila srpske čokoladice... no, priču o tome svi već znaju. Pa je tako predsjednica u crveno – bijeloj odjevnoj kombinaciji izgorila u ognju, završivši kao dim i pepeo.

Maškarano ludilo nakon ovih događanja na donjokaštelanskoj rivi nastavljeno je na maskenbalu u hotelu Resnik, a kad je završilo ne znamo, samo znamo da će se danas pepelom posipati i oni koji nisu to planirali.

Foto: Ivana Topić (PGK)

 


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij