BURI USPRKOS ODRŽANE MAŠKARE
Rezultati referenduma, koji bi trebali pokazati žele li Sućurani odcjepljenje iz sastava Grada Kaštela ili su za prisajedinjenje Gradu Kaštelaman, još nisu poznati, no zna se da je u subotnje poslijepodne na sućuračkoj rivi referendumu pristupio veći broj građana, koji su sa zanimanjem popratili kroniku najaktualnijih događanja, kako u njihovom malom mistu tako i na državnoj te svjetskoj razini.

Naravno, riječ je o tradicionalnoj povorci Sućuraškog krnjevala, koja se unatoč buri i lošem vremenu održala po planu. No, bura je ipak učinila da ne prođe sve kako je zamišljeno, pa je tradicionalni večernji maskenbal ipak otkazan jer šator u kojem se trebao održati nije izdržao pod naletima vjetra.

A u povorci, koja je predvođena vatrogascima koji su se maskirali u vatrogasce, krenula od Pilane, ove godine su, osim domaćina iz KPU Kampanel, sudjelovali i njihovi prijatelji iz Vranjica, Solina i Kaštel Starog, kao i djeca iz sućuračke škole i vrtića.
Pa su se tako u maškaranoj povorci našle životinje sa safarija, zebre, tigrovi i žirafe, za što su bila zaslužna djeca i tete iz vrtića Maginja a u Sućurac je s vrtićem Neven stigla i cijela kolonija pingvina,. Djeca iz vrtića Sunce moje malo „cijepili su necjepljene“, a učenici škole Kneza Mislava pokazali su kako izgleda Divlji zapad i moderne babe.

Za njima su u povorci išli razigrani trolovi i poneki zombi, potom Vranjičke mačkare i hobotnice solinskih Cirimigina. Nisu maškare zaboravile ni na saborske zastupnike pa su pokazale kako izgleda nova bolest, pernofilija, a i nastup grupe Bevanda i Grdovića u caffe baru Roko, odakle su, vezano za otvaranje, poručili „ovu godinu ću pametnije“.
Mali pioniri iz osnovne škole Silvestar Batina, sa štafetom u ruci i Titovom slikom, a pod dirigentskom palicom gospođe Nade, pokazali su nam kako izgleda sat muzičke kulture, uz sponzorstvo Jugovinila, Jugoplastike, Dalmacijacementa i drugih privrednih giganata.
Maškare su pokazale i da je njihovo misto „malo selo za velika sranja“, a posebno mjesto u povorci je imao i popularni show na sućurački način, 3,2,1 Mašokuvar.
Ekipa iz Poklada, točnije sa Štalija, predstavili su se sa profesorom Baltazarom, kojeg su očito mučili problemi HEP-a, INE i MOL-a.

Ovom prilikom prošli su rivom i mašogradski poščeri dijeleći poštu, praćeni porukama bivšem poštaru „Šime vrati se“ i „Šime mi te volimo“, nakon čega je uslijedila ferata i pokretno glasačko mjesto na kojem su građani mogli odgovarati na referendumska pitanja o daljnjoj sudbini Sućurca. Kako bi im lakše bilo odlučiti, glasačko mjesto bilo je ukrašeno porukama, poput one „Juupi, Sućurac se budi“, među kojima je dominirala ona s pročelnicom Sandrom Zokić i dogradonačelnikom Zoranom Bonacinom – pukla ljubav.

Građani su u subotu imali priliku vidjeti i kako će izgledati nova hrvatska ročna vojska i njihovo glavno oružje, selfie štap, a rivom je odjekivalo „kad u vojsku krenem ja, hvata me anemija...“
Sućuračku rivu posjetio je i Donald Trump s najbližom obitelji, koji je ovdje stigao riješiti pitanje Piranskog zaljeva kako bi mu se punica i punac imali gdje kupati.
Na kraju ove šarene povorke išao je ovogodišnji krnjo, u liku Ivice Todorića i ministra financija Zdravka Marića, za kojeg se među pučanstvom sve češće spominje mogućnost da je, nekim čudom, Todorićev nezakoniti sin.

Krnje u liku Todorića i Marića izgorio je ovog poslijepodneva u plamenu na velikom mulu, nakon što mu je pročitana presuda

- Kriv si ča ne znaš di ćeš s pinezima, a tija bi još. Kriv si zato ča je uvik veliki red na blagajni i ča ne zaposliš bar još dvi-tri žene po dućanima. Kriv si ča je prisidnica dilila srpske čikolate rvatskoj dici. Kriv si jer je butiga postala pošta, a pošta je postala butiga. Kriv si ča na istoj polici stoje čikolate i golduni. Kriv si ča mali nema tvoje prezime. Ma kriv si za ono ča jesi i za ono ča nisi – glasila je sućuračka osuda krnji.

Foto: Filko Garbin


KOMENTARI: