PREDAVANJE GDCKK
Kako bi građane upoznali s rizicima kardiovaskularnih bolesti, njihovoj procjeni te važnosti prevencije, Gradsko društvo Crvenog križa Kaštela organiziralo je predavanje „Procjena kardiovaskularnog rizika“, koje je u dvorcu Vitturi održala doc.dr.sc. Katarina Novak, internist – kardiolog.

Iznoseći statističke podatke, Novak je definirala zbog čega se navodi kako su kardiovaskularne bolesti glavni uzrok smrti, a pri tome je naglasila kako u Hrvatskoj od kardiovaskularnih bolesti umire približno svaka druga osoba.
Kroz njeno predavanje sudionici su mogli doznati više o kardiovaskularnim bolestima, odnosno bolestima krvnih žila srca, krvnih žila mozga, ishemičnoj bolesti srca i slično, kao i o različitim čimbenicima rizika koji dovode do kardiovaskularnih bolesti, od onih na koje se ne može do onih na koje se može utjecati.

- Među čimbenicima na koje čovjek može utjecati su masnoće u krvi, prekomjerna tjelesna težina, povišen tlak, nedovoljno fizičkog kretanja i stres, a pri tome važnu ulogu ima zdrav način života, čiji su dio prestanak pušenja, tjelesna aktivnost, umjereno konzumiranje alkohola, zdrav način prehrane pri čemu je potrebno unositi što manje zasićenih ugljikohidrata i što manje soli te izbjegavanje stresa – tek je dio iz predavanja dr. Novak, kojim se željela podići svijest građana o važnosti prevencije i zdravog načina života u smanjivanju kardiovaskularnog rizika.


KOMENTARI: